Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Sprekend De Zwijger: 'Een standbeeld van Willem van Oranje'

17 april 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In de zaal van museumrestaurant Art & Dining is op woensdag 23 mei een Open Avond met het thema 'Sprekend De Zwijger; een standbeeld van Willem van Oranje'. Aanleiding voor deze bijeenkomst is een beeld dat door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting wordt geschonken aan de stad Dordrecht.

Vier kunstenaars – Pieter Laurens Mol, Arie Schippers, Johan Tahon en Anne Wenzel – zijn gevraagd een ontwerp te maken voor een 'monumentale sculptuur die op een herkenbare wijze voor een breed publiek Willem van Oranje verbeeldt'. Het uiteindelijke kunstwerk krijgt een plaats op de hoek Statenplein/Hofstraat, voor de gevel van de Berckepoort, een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen waar de Prins diverse malen verbleef.

Tijdens de Open Avond vertelt Marianne Eekhout, conservator stadsgeschiedenis meer over de band tussen Willem van Oranje en Dordrecht. Gerrit Willems, conservator moderne/hedendaagse kunst, licht de keuze voor de kunstenaars en hun ontwerp nader toe. Ook is er gelegenheid om als één van de eersten de gelijknamige presentatie in Het Hof van Nederland te bezoeken. Naast de ontwerpen vertelt de expositie – vanaf 24 mei open voor het publiek – meer over de persoon Willem van Oranje en zijn relatie tot de stad en maken de bezoekers kennis met ander werk van de deelnemende kunstenaars.

Stemmen
De keuze voor het uiteindelijke beeld is in handen van een deskundige jury met de Dordtse wethouder Cultuur als voorzitter. Ook het publiek heeft in de keuze voor het standbeeld een stem. Bezoekers van het museum kunnen tot en met 1 juli aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft. De stem van het publiek telt mee als één jurystem. Om alle Dordtenaren gelegenheid te geven zich uit te spreken, is de expositie tot en met 1 juli gratis toegankelijk. Half juli neemt de jury een besluit over het ontwerp, waarna de presentatie nog tot en met 23 september te zien is.

Praktisch
Open Avond Sprekend De Zwijger – Museumrestaurant Art & Dining – 23 mei – 19:30u – entree gratis – aanmelden via www.hethofvannederland.nl/aanmelden
Expositie Sprekend De Zwijger – Het Hof van Nederland – 24 mei t/m 23 september

Deel dit bericht met je vrienden!