Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Arno Brok sprak graag Fries in Dordrecht tijdens zijn burgemeesterschap

16 april 2018

DORDRECHT/FRIESLAND -De oud-burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, weet steeds meer de ziel van Friesland te raken.

Hij was als commissaris van de Koning volgens een verslag van de Leeuwarder Courant (LC) te gast bij de Friese vereniging Frysk Boun om Utens, die om de vijf jaar de Friesendag houdt. 

Arno Brok sprak op de 95ste verjaardag van deze club, die steeds meer vergrijst.  Het was ook de Friese dag bij de provincie voor en met mensen van buiten Friesland, die zich Fries zijn blijven voelen. De belangstelling was groter voor de bijeenkomst dan in 2013, aldus de krant. Leeuwarden is ook culturele hoofdstad van Europa.

,,En dat begrijpt Arno Brok, commissaris der koning, die het jubilerende gezelschap na de lunch toespreekt. ,,Al bin ik berne yn Leerdam, ik ha my ek sân jier lang in Fries om utens field.’’ Hij vertelt hoe hij Friesland miste, toen hij burgemeester werd van Dordrecht, en dat hij, met wie hij kon, Fries sprak. ,,Dat wienen al gau fiif minsken.’’ De zaal grinnikt, herkenbaarheid alom.", aldus LC.

Zo sprak Arno Brok altijd eerst in het Fries als hij op Koningsdag of Koninginnedag de Dordtenaren toesprak, die Koninklijk waren onderscheiden. Ook gebeurde het als hij bij een echtpaar kwam dat zestig jaar getrouwd was en uit Friesland kwam, dat niet het Nederlands maar het Fries de voertaal was.

Arno Brok, die tussen 2010 en 2017 eerste burger van Dordrecht was, was niet de enige die het Noorden liet doorklinken in de stad.

Friesland of Groningen waren vroeger nog zichtbaarder in Dordrecht.

In het verleden bestonden in Dordrecht verenigingen die of Friesland of Groningen vertegenwoordigden. 

De cultuur uit de geboortestreek bleef levend in Dordrecht, zolang het steeds ouder wordende bestuur nog actief kon zijn. De namen waren Gruno of onze memmetaal

Een voorbeeld:


100 joar Grunnegers in Dordrecht 1904-2004. - PRIJT, BOUDEWIJN A.
www.antiqbook.nl/boox/bij/46138.shtml
Author: PRIJT, BOUDEWIJN A. Title: 100 joar Grunnegers in Dordrecht 1904-2004. Description: Strijen, Prijt, 2005. Paperback, 24 cm, 332 pp. Ills.: zwart/wit illustraties. Gruno. Grunneger verainen veur Dordrecht en omstreken. Cond.: goed / good. ISBN: 9090195149. Keywords: Price: EUR 19.50 = appr. US$ 21.19 Seller: ...

Lees meer over:

arno brok fries
Deel dit bericht met je vrienden!