Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Stichting Anders: 'Sporten ondanks overgewicht en gezondheidsklachten'

13 april 2018

DORDRECHT - Een man werkt als algemeen medewerker in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Hij heeft trouwplannen, maar helaas volgt een reeks grote tegenslagen.

Sportieve hulpvraag
Meneer blijkt hartpatiënt te zijn en hij kan zijn werk niet meer volhouden. Met 140 kilo is zijn gewicht een probleem, lopen wordt steeds moeilijker. Naast zijn baan verliest hij ook zijn vriendin. Meneer is een tijdje dakloos geweest en heeft veel meegemaakt. De financiën zaten vaak tegen maar intussen is meneer vrij van schulden middels budgetbeheer. Hij wil beter uit de voeten kunnen en sporten maar hij kan zelfs de galerij van zijn flat niet aflopen. Een scootmobiel beperkt zijn bewegingsvrijheid. Hierdoor is hij vaak thuis. Hij voelt zich nutteloos en wil graag klusjes oppakken. Meneer is erg sociaal, hij vervult een spilfunctie in zijn buurt in de wijk Sterrenburg. Hij kan een sportschool niet betalen. Via het Leger des Heils belandt deze hulpvraag bij Stichting ANDERS

Flexibele ondernemer houdt de deur open
Eerst werd gedacht aan een diëtist maar dit bleek geen afdoende oplossing. Het was erg fijn dat Dordtse ondernemer Balanz Fysiotherapie zich om de gezondheid van meneer wilde bekommeren. Balanz pakte het systematisch aan door de hulpvrager eerst een medische test te laten ondergaan. Belangrijke waarden bleken niet goed te zijn. Daarom werd meneer eerst naar zijn huisarts doorverwezen. Er werd een passend plan opgesteld. Meneer ging sporten onder deskundige begeleiding, steeds in overleg met zijn dokter. Helaas bleek het programma soms te intensief voor hem waardoor hij na een aantal pogingen uiteindelijk besloot te stoppen. Momenteel sport meneer niet maar het is fijn dat Balanz Fysiotherapie de deur open laat staan. Er is hier een mooie verbinding tot stand gekomen die voor dit moment is gestopt. Wij hopen natuurlijk dat meneer weer kan gaan sporten als zijn gezondheid en gemoedstoestand het toelaten.

Sociale inzet voor de buurt
Door bovengenoemde activiteiten heeft deze hulpvrager dingen terug gedaan voor zijn wijk op momenten dat hij het kon opbrengen. Tijdens het klussen en koken kan meneer iets extras voor zijn buurt betekenen. Zo werkt deze aanpak van persoonlijke begeleiding en een geduldige ondernemer haar vruchten af.

Dit verhaal is geschreven door vrijwilliger Richard Koekkoek

Op de foto: Arno Hendriks, eigenaar van Balanz Fysiotherapie.

Lees meer over:

hulp stichting anders
Deel dit bericht met je vrienden!