Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Up date Pleidooi voor schaaktafels in Dordrecht in de openbare ruimte zoals parken en binnenstad

11 april 2018

Ook columnist KRONKELAAR geeft vandaag in Dordt Centraal zijn visie op schaken op het Scheffersplein of Statenplein. Al eerder deed dat ook columnist van AD De Dordtenaar Kees Thies.

Tom van Bokhoven van Tomsschaakboeken.nl steunt de visie van Korstiaan Kraayenveld, die het Scheffersplein zijn idee vindt.

Kronkelaar schrijft onder andere:

“Stuurman aan wal”

Meneer Korstiaan zit in zak en as. Tenminste, als we het plaatselijk dagblad moeten geloven. De krant weet zelfs te melden dat de man z’n droom in een nachtmerrie is veranderd. Hier moet iets verschrikkelijks aan de hand zijn, denk je dan.

Het blijkt een ernstig geval van pleinverwisseling te zijn. Meneer Korstiaan kwam in 2016 met dat geinige ideetje om ook in Dordt een levensgroot openluchtschaakspel neer te zetten. Op het Scheffersplein, als het aan hem ligt.


Met die laatste woorden is een deel van het probleem al verklaard; hij kan het wel willen, maar het moet ook kunnen. En dat ligt dus niet alleen aan hem. Alleen al het feit dat het twéé jaar moet duren alvorens een leuk idee kan worden omgezet in de realisatie ervan geeft ernstig te denken. Feit is dat de gemeente binnenkort de openingszet hoopt te doen op het Statenplein.

Op ons mooie centrumbord een kleine paardensprong, maar het ene plein is het andere niet.
De gemeente en de uitbaters van de terrassen op het Scheffersplein zagen het reuzeschaakspel daar niet erg zitten. Omdat er op het Statenplein méér ruimte is, behoudens twee marktdagen, en een winkelier daar bereid is om de schaakstukken te beheren, kwam Arie Scheffer dus mat te staan.

DORDRECHT - Bijna 45 jaar nadat kunstenaar/musicus Cees P. de Visser voor de eerste keer in weekblad Merwesteyn een plan lanceren voor schaaktafels in de kloostertuin van het Hof, staat deze schaakvorm wederom volop in de belangstelling. 

De aanleiding is of een groot schaakspel op het Scheffersplein zou kunnen of toch beter te regelen valt op het Statenplein. De gemeente heeft inmiddels voor de variant Statenplein gekozen. Loco-burgemeester en wethouder Piet Sleeking zal de stukken verzetten, zoals hij al eerder deed bij een historisch schaakmoment.

De oude schaaktafels staan niet meer in de Kloostertuin. Op de site van het gemeentelijk archief is nog wel een foto te vinden van de Cees de Visser variant. Thea Janssen - Bos, weduwe van de in 2014 overleden bekende Dordtse schaker John (J.A.M.) Janssen, hanteert de stukken. De foto dateert uit 1987

Columnist Kees Thies maakt nu in de krant een (nieuwe) discussie los voor schaaktafels op allerlei plekken in de stad. In sommige steden zijn de schaaktafels ook denksporttafels, want naast herkenbare 64 velden is er een rand omheen gelegd om voor de dammers op honderd velden te kunnen spelen

De schaaksport is in Dordrecht al meer dan zeshonderd jaar bekend, zo ontdekte eens iemand die uiteindelijk promoveerde op de ontwikkeling van de schaaksport in vooral de negentiende eeuw. Dordrecht heeft schaakclub Dordrecht, die in de geschiedenis terugrekent tot 29 februari 1888. Bij de geschiedschrijving werd wel ontdekt dat er voor die datum al mensen samen schaakten.

De gemeente wil ook bijvoorbeeld ouderen meer in beweging brengen of houden. Columnist Kees Thies haakt daarop ook al op in door te pleiten voor chess courts in parken. Het Sterrenburgpark zou daarvoor ook een goede plek zijn

In het AD/DD schrijft Kees Thies vandaag:

Column

Ik vond het initiatief, voortgekomen uit een serie gemeentelijke ideeënrondjes onder de noemer ‘Nieuw Dordts Peil’, best sympathiek en de initiatiefnemer Korstiaan Kraayeveld lijkt me een aardige vent. Maar toch, als ik héél eerlijk ben, zag (en zie) ik voor de Dordtse binnenstad persoonlijk weinig meerwaarde in zo’n manshoog schaakspel op het Scheffersplein.

Dát was althans de beoogde locatie, al komt dat ding nu kennelijk op het Statenplein... alleen dan niet op vrijdag en zaterdag, vanwege de markt en verder alleen tijdens winkeltijden. Dit omdat de stukken moeten worden ‘beheerd’ om - en da’s óók wel weer begrijpelijk - te voorkomen dat ze ’s ochtends uit de Voorstraatshaven gevist moeten worden.

Een reuzenschaakspel mag dan misschien leuk zijn om naar te kijken, volgens mij wordt er in de praktijk niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Ik heb ze in de loop der jaren al vaak in ‘dode hoekjes’ van vakantieparken en op dorpspleinen in binnen- en buitenland zien verpieteren, simpelweg omdat nagenoeg zelden iemand op dit formaat een serieus spelletje schaak speelt.

Wat wél werkt, zo heb ik in een aantal Amerikaanse, Britse en Portugese steden met eigen ogen gezien, is een setje (vaste) stenen schaaktafels op pleinen en bij parken, ook wel chess courts genoemd. Precies een maand geleden werd er in het Utrechtse Maximapark zo’n ‘schaakhofje’ (drie setjes van vaste tafeltjes met vaste stoelen) gelanceerd en ook in Haarlem, Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden zijn vergelijkbare plannen in een vergevorderd stadium.

Chess courts lijken me nou typisch iets voor schaakstad (want dat zijn we écht) Dordrecht. Dat kan bijvoorbeeld op het Scheffersplein waar, óók in het terrasseizoen, wat loze hoekjes te vinden zijn.

Maar ook bij het Energiehuis en in een aantal parken. Je kunt dit soort dingen natuurlijk niet forceren, maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat chess courts in Dordrecht kunnen aanslaan. In parken zou je dan je eigen stukken moeten meenemen en in de binnenstad zou je die (tegen een borgsom) kunnen ‘lenen’ in een of meer van de omliggende horeca-etablissementen.

(meer Thies: lees de krant bij het ontbijt)

Lees meer over:

kees thies schaaktafels
Deel dit bericht met je vrienden!