Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Meeste huizen in Dordrecht worden boven vraagprijs verkocht

10 april 2018 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - De huizenmarkt is flink in beweging gekomen, en ook in Dordrecht is de vraag naar huizen inmiddels groter dan het aanbod.

Dordrecht.net heeft een onderzoek gedaan en aan diverse makelaars de volgende vragen voorgelegd:

  1. Merkt u een duidelijke toename in de verkoop van woningen?
  2. Merkt u een duidelijke toename van de verkoopprijzen van woningen?
  3. Zijn er nog woningen die onder de vraagprijs worden verkocht?

De antwoorden die we ontvingen, bevestigen de landelijke trend in de grote steden: Het is duidelijk dat er minder huizen worden verkocht vanwege een dalend aanbod. Wel zijn er kortere looptijden. Steeds meer woningen worden direct verkocht.

De prijzen lopen als gevolg van schaarste op. De meeste huizen in Dordrecht worden inmiddels boven de vraagprijs verkocht. Dit geldt met name voor woningen die volledig gerenoveerd/gemoderniseerd zijn.

Johan Oosterlee van OZP Makelaars geeft zijn visie op de woningmarkt:

"De woningmarkt zal voorlopig krap blijven waarbij de vraag het aanbod zal overtreffen. Zolang de rente laag blijft, blijft het prijsniveau gehandhaafd en zal dit waarschijnlijk agv de krapte nog verder stijgen. De enige echte oplossing voor een gezondere balans op de woningmarkt en dus meer kansen voor meer mensen is een toename van het aanbod. Dit kan eigenlijk alleen worden bewerkstelligd door toevoeging van kwalitatief goede nieuwbouw woningen in zowel de koop-, als ook huursector en het mogelijk herbestemmen, bij gebrek aan locaties, van verouderde kantoorgebouwen. Hierdoor zullen prijzen stabiliseren en blijft de betaalbaarheid en dus doorstroming geborgd".

Erwin Dornscheid van Merwe Makelaars geeft aan: "Wij hebben zeker een visie op de huizenmarkt in Dordrecht, en dus juist voor Dordrecht. Elk dorp, elke stad is een huizenmarkt opzich, de gekte van Amsterdam of Rotterdam is niet zomaar los te laten op Dordrecht, daar zitten grote verschillen.

Het mooie van de Dordtse huizenmarkt is dat er hier nog een enorm potentieel ligt. De huizenprijzen lopen nog altijd ver achter op de vergelijkbare grote steden, en natuurlijk zeker op de grote steden. De vraag is behoorlijk groot in Dordrecht, maar het aanbod is vrij karig. Er moet flink wat bijgebouwd worden in Dordrecht en dat moet vooral (in onze ogen) voor de middensector. Daarna voor het hogere segment en gelijktijdig gedoseerd sociale woningbouw. Dat laatste wil nog wel eens bovenop de stapel liggen in Dordrecht en daardoor hebben we hier erg veel sociale woningbouw en weinig voor het middensegment.

Door veel bij te bouwen sla je voor Dordrecht meteen meerdere vliegen in 1 klap; voldoen aan de woningvraag, meer mensen in het Dordtse zal o.a. de binnenstad ten goede komen, meer vraag zal leiden tot meer verhuurde panden in de stad en dus een beter aanbod! Door Dordrecht meer te promoten van ligging, aansluiting, mogelijkheden, natuur (Biesbosch o.a.) zouden we meer mensen van buitenaf kunnen trekken, en lokalen behouden!"

-.-

In een mailing van het NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) lazen we over dit onderwerp, maar dan landelijk gezien het volgende:

Verkopen boven de vraagprijs stabiliseert op hoog niveau
Het aandeel woningen dat (landelijk gezien) boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het 1ste kwartaal zo goed als gelijk gebleven in vergelijking met het vorige kwartaal. Bijna 28% van de verkochte woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast wordt nog ruim 16% voor de vraagprijs verkocht. “De vraag is of deze stabilisatie een omslagpunt markeert of een korte onderbreking is van de opgaande trend”, waarschuwt NVM-voorzitter Jaarsma. “Nog altijd is het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht zo’n 10%-punt hoger dan een jaar geleden.” Het gemiddelde verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijke transactieprijs is gedaald tot 0,7%. Appartementen worden gemiddeld 1,6% boven de vraagprijs verkocht. Op grote delen van de koopwoningmarkt is sprake van oververhitting, waardoor kopers soms ruim boven de vraagprijs bieden om toch de gewenste woning te bemachtigen.

Bron afbeelding: NVM.

Lees meer over:

woningmarkt makelaar
Deel dit bericht met je vrienden!