Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Treinreizigers nemen afscheid van laatste internationale rit langs Dordrecht op zondag 8 april

1 april 2018

UP DATE

DORDRECHT - De NS laat weten ook op zondag 8 april stil te staan bij het feit dat de internationale trein dan voor de laatste keer Dordrecht en Roosendaal zal aandoen. In Dordrecht vertrekt, volgens de NS reisplanner, de laatste internationale trein  naar het zuiden om 22. 23 uur.

In Brabant is dat ook nieuws: Zo wordt gemeld dat de NS wil even stilstaan bij het feit dat met het stoppen van deze dienstregeling een eind komt aan meer dan zestig jaar treinen tussen Brussel en Amsterdam via Roosendaal. en ook Dordrecht).

“Dit is toch een historisch moment”, weet regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau. In Roosendaal werden voor het schrappen van de grenscontroles ook koffers gecontroleerd. “Het was echt een internationaal overstapstation.”

DORDRECHT - Treinreizigers nemen op zondag 8 april afscheid van de laatste internationale treinverbinding langs Dordrecht. Daarmee komt een einde aan een historische traditie die in 1957 begon, zo meldt treinreizigers.nl

Volgens mensen, die de NS kritisch volgen, dreigt Dordrecht-Centraal terug te gaan in de verbindingen naar het tijdperk van de stoomtrein. De intercity status staat al langer onder druk door de HSL Rotterdam - Breda.

Vroeger had Dordrecht directe verbindingen over met spoor met Parijs, Keulen en natuurlijk Belgie.

Oproep tot afscheid nemen van de trein (bericht van  website treinreizigers)

Op zondag 8 april rijdt de Beneluxtrein voor het laatst via Dordrecht en Roosendaal. Daarmee komt een eind aan een tijdperk: beide steden waren sinds de start van de Beneluxtrein in september 1957 aangesloten. Voor Eduard de Jong reden om met de laatste rit van Antwerpen naar Nederland mee te gaan. Hij nodigt ook andere belangstellenden uit voor de laatste treinrit.

Toen de eerste trein in 1957 ging rijden, werd er via affiches nadrukkelijk op gewezen dat de nieuwe uurlijkse elektrische trein via Roosendaal rijdt. “Daar komt nu definitief een einde aan” zegt initiatiefnemer De Jong.

“De trein begon in 1957 met de Benelux Hondekop treinstellen, later de trek-duwtrein met een 2550 loc van de NMBS en de trek-duwtrein met een 1180 loc van de Belgen” herinnert De Jong zich. De laatste jaren – vanaf 2009 – werd de trein getrokken door een Traxx locomotief. Dat zal ook vanaf 9 april zo blijven, als de Intercity Brussel de nieuwe route via Breda in gebruik neemt.
Laatste rit

Voor De Jong reden om afscheid te nemen van de oude route. Treinreiziger.nl steunt zijn initiatief en wil belangstellenden tijdens de laatste rit een ansichtkaart ter herinnering uitreiken (maximaal 100 stuks). De laatste Beneluxtrein vertrekt zondag 8 april om 21:45 uur uit Antwerpen Centraal. De trein stopt om 22:11 in Roosendaal, vervolgens in Dordrecht (22:40) en Rotterdam Centraal (22:54). De trein eindigt te Den Haag HS. In Rotterdam Centraal geeft de trein aansluiting op treinen naar diverse bestemmingen. Zelfs bestemmingen als Zwolle en Alkmaar zijn dan nog te bereiken.

Lees meer over:

afscheid treinreizigers
Deel dit bericht met je vrienden!