Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Pakketsorteerders PostNL naar Den Haag: ' eisen meer loon en betere arbeidsomstandigheden'

1 april 2018

DORDRECHT - Wie en wat: Een afvaardiging van ruim 45 uitzendkrachten die pakketten sorteren voor PostNL in de depots Kolham, Waddinxveen, Den Bosch en Dordrecht overhandigt een gouden pakket aan de directie van PostNL

Waarom: Ze eisen van PostNL: gelijk loon voor gelijk werk én gezonde arbeidsomstandigheden
Waar: Hoofdkantoor PostNL, Pr. Beatrixlaan 23, Den Haag
Wanneer: dinsdag 3 april van 11:45 tot 12:30 uur

Een grote groep uitzendkrachten die allen pakketten sorteren voor PostNL trekt dinsdag naar het hoofdkantoor. Ze willen betere arbeidsomstandigheden en gelijk loon voor gelijk werk en eisen dat PostNl daarin haar verantwoordelijkheid neemt.

De groep is een afvaardiging van alle pakketsorteerders uit 4 verschillende sorteerdepots: Kolham, Waddinxveen, Den Bosch en Dordrecht, waar ze via uitzendbureaus Randstad, In Person en en 365 Werk voor PostNL werken. ‘We bieden dinsdag een ‘gouden pakket van 30 kilo aan, zodat de werkgever ook eens kan voelen wat voor pakketten wij elke nacht tillen’, zegt Przemek, een van de uitzendkrachten uit Den Bosch. ‘Het tempo is moordend. ‘Meer dan 800 pakketten per persoon per uur.’
Betere arbeidsomstandigheden

Olga uit Dordrecht: ‘Het is belangrijk dat er collega’s bijkomen. Hele zware pakketten moeten we met twee collega’s kunnen tillen, dat kan nu niet. Daarnaast willen we uiterlijk om 14:00 uur horen of wij diezelfde dag nog wel of niet moeten werken. En als we de hele dag stand-by hebben moeten staan of zijn opgeroepen maar lastminute toch niet hoeven te werken, willen we minimaal drie uur uitbetaald krijgen.’

Masja Zwart van FNV Naleving: ‘Het gaat om oproepcontracten met vooral avond en nachtdiensten. Dus ’s middags uren beschikbaar zijn voor oproepen, maar nooit de zekerheid hoeveel uur je per week kunt werken. De pakketten zijn vaak loodzwaar en er is te weinig pauze.'

Gelijk loon voor gelijk werk
De sorteerders eisen ook gelijk loon voor gelijk werk. Zwart: ‘Deze sorteerders moeten betaald worden volgens de cao van PostNL in plaats van onderbetaald. We hebben berekend dat mensen bijna een euro per uur te weinig krijgen'. 

PostNL verzendt zo’n zeventig procent van alle web-aankopen van Nederlandse huishoudens, maar heeft nauwelijks eigen mensen in dienst op haar pakketdepots. Zwart: ‘Elke keer als de uitzendkrachten klagen, verwijst PostNL naar de zogenaamde onderaannemers. Ofwel de uitzendbureaus die via contracting (schijnconstructie) met medeweten van PostNL de cao ontduiken en nauwelijks meer dan het minimumloon betalen. PostNL weigert werkgever te zijn, wil geen verantwoordelijkheid nemen en zegt dat de ‘onderaannemers het maar op moeten lossen’.
‘Maar de pakketten zijn van PostNL, het gebouw en de machines ook, de werktijden worden door PostNL bepaald en de winst is voor PostNL. Wij eisen dat PostNL zijn verantwoordelijkheid als werkgever neemt en gaat zorgen voor voldoende personeel aan de sorteermachines. Zodat mensen op een gezonde manier onze pakketjes kunnen tillen en bij ons thuisbezorgen. Daarvoor horen zij dan ook minimaal het cao-loon te krijgen. Dat is echt geen vetpot, dat heet fatsoen!’

Lees meer over:

bezorgers postnl
Deel dit bericht met je vrienden!