zondag 20 september 2020

Alles over Dordrecht

College van B&W van BVD, CDA, VVD en CU/SGP houdt meerderheid in Dordrecht

21 maart 2018

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders zou met vijf in plaats van zes wethouders door kunnen gaan.

BVD (2), VVD (1), CDA (1) en ChristenUnie/SGP (1) kunnen rekenen op 21 van de 39 raadszetels in het Stadhuis van Dordrecht.  Dat is de voorlopige conclusie op basis van bijna honderd procent van de stemmen, zoals burgemeester Wouter Kolff die rond kwart over elf bekend maakte

D66 (4) hoeft voor een meerderheid niet aan te schuiven, alhoewel daar tijdens de campagne over werd gesproken. De vraag is op de partijen kiezen voor een stadsbestuur waarin 21 raadsleden zijn gebonden of 25 zetels nodig vinden met D66 erbij. 

GroenLinks, met een verdubbeling van twee naar vier zetels, zat in het verleden ook in het stadsbestuur, maar heeft een linkse samenwerking als vertrekpunt genoemd. Commentator Maarten Wijck van RTV Dordrecht liet op Drechtstad FM weten dat er best door de huidige coalitie met deze partij gesproken zou kunnen worden voor een fris geluid. Kitty Kruger van GL voelt daar wel voor.

Aanstaande vrijdag - nadat de definitieve uitslag is vastgesteld - komen de nieuwe fracties bijeen in een bijeenkomst om de nieuwe politieke verhoudingen te duiden.

Het ligt voor de hand dat BVD een informateur gaat aanwijzen om de mogelijkheden te verkennen. Uiterlijk op dinsdag 8 mei zal het nieuwe dagelijks bestuur van de stad bekend worden gekozen worden. De oude raad wordt op 27 maart uitgeluid. De nieuwe raad zal op 29 maart worden geinstalleerd.

De samenstelling van de nieuwe raad wordt ook nog bepaald door mogelijke voorkeursstemmen voor kandidaten.

De linkse partijen in Dordrecht (SP, GroenLinks, PvdA) hebben met acht zetels een laagte record geboekt. Tot 2010 was de PvdA nog de dominante partij in het college van B&W. De partij zal voor de derde periode geen wethouder gaan leveren.

De politiek leider van BVD, tot voor de verkiezingen, wethouder Piet Sleeking zou tot 2020 nog door kunnen gaan, zoals hij eerder aankondigde David Schalcken, de lijsttrekker, wordt ook als wethouders-kandidaat in de wandelgangen genoemd. Formeel heeft alleen BVD-wethouder Rinette Reynvaan laten weten niet door te gaan. Karin Lambrechts, de derde wethouder, zit in de wachtkamer. Columnist Kees Thies noemt haar vandaag op zijn vaste plek in de krantr wel als een BVD wethouder die doorgaat.

Peter Heijkoop (CDA), Maarten  Burggraaf (VVD) en Rik van der Linden (CU/SGP) zouden de drie andere kandidaten kunnen zijn voor het college.

Ook Thijs Blom (RTV Rijnmond) gaat ervan uit dat het college doorgaat. De vraag is alleen bij waarnemers of D66 nog nodig is voor een meer stabiel bestuur ,,Het zou mij verbazen wanneer D66 niet aanschuift", aldus Blom.

D66 heeft wel een aantal kandidaat-wethouders geselecteerd. Nelleke de Smoker, die als raadslid alleen kan doorgaan als zij voldoende voorkeursstemmen heeft gehaald, wordt wederom als kandidaat-wethouder genoemd, maar de partij heeft nog enkele namen achter de hand.

Volgens David Schalcken - de politiek leider van BVD - zal iedere partij serieus worden genomen om te kijken hoe een stabiele coalitie mogelijk is. Daarvoor komt een informateur als verkenner. Vrijdagmiddag vanaf 15 uur gaan de lijsttrekkers in kamer 1 van het Stadskantoor verder met elkaar in gesprek en komen de eerste politieke kaarten uit de mouw.

Lees meer over:

college BVD
Deel dit bericht met je vrienden!