donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Jongeren begeleiden richting werk blijft nodig in de Drechtsteden

19 maart 2018 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Op donderdag 15 maart kwam een groot aantal partijen bijeen om het einde te markeren van het landelijke Actieplan Jeugdwerkloosheid. In de afgelopen jaren (2009-2017) zijn er in de Drechtsteden zo'n 3.000 jongeren bereikt en begeleid naar werk, scholing of vrijwilligerswerk. Aandacht voor dit onderwerp blijft belangrijk omdat, ondanks de groeiende economie, de weg naar werk nog steeds niet voor alle jongeren vanzelfsprekend is.

Vaak gaat het daarbij om voortijdig schoolverlaters of bijvoorbeeld jongeren met een detentieverleden of schulden. Onder leiding van woordkunstenaar Elten Kiene werd donderdagmiddag in de Duurzaamheidsfabriek een extra impuls gegeven aan bestaande projecten en nieuwe initiatieven.

Aanpak jeugdwerkloosheid is maatwerk
Tijdens de bijeenkomst wisselden de verschillende organisaties en projecten die bij de aanpak jeugdwerkloosheid betrokken waren kennis en ervaringen uit. Dat gebeurde in speeddates en geanimeerde interviews door woordkunstenaar Elten Kiene.

Regionaal portefeuillehouder Peter Heijkoop: "Veel van de jongeren op wie we ons richten, hebben het contact verloren met de instanties die ze kunnen helpen met het opbouwen van hun toekomst.

Gezamenlijk kunnen we de jongeren beter in beeld krijgen en ze begeleiden. Wat mij daarbij opvalt is de enorme betrokkenheid van de mensen die actief zijn in dit veld. Voor de toekomst is het vooral belangrijk dat de samenhang tussen de initiatieven geborgd blijft."

Luisteren en werken in aanvulling op elkaar
Belangrijke conclusies van de dag waren dat de verschillende organisaties en projecten een goede aanvulling vormen op elkaar. Juist daarom is het zo goed om elkaar te kennen en te weten wat waar beschikbaar is, zodat jongeren ook iets te kiezen hebben. En dat is belangrijk, bleek uit verschillende interviews. Instanties hebben soms nog teveel de neiging om snel te oordelen, terwijl het loont om beter te luisteren en echt op zoek te gaan waar iemands talenten en interesses liggen. Dan ontstaat ook vertrouwen en is de slagingskans het hoogst.

Fotograaf: Ronald van den Heerik.

Lees meer over:

drechtsteden jongeren werk
Deel dit bericht met je vrienden!