Alles over Dordrecht...
13mrt

Moord op halve Dordtse journalist Koos Koster en collega's krijgt vervolg

DORDRECHT -  De moord op in 1982 vermoorde IKON-journalist Koos Koster en zijn drie collega's heeft in El Salvador tot een aangifte geleid. Dat meldt de nieuwssite villa media.

Koster had ook banden met Dordrecht. Zijn ouders woonden er enige tijd ook na zijn dood. Een aantal maanden voordat hij met drie collega's werd doodgeschoten, was hij nog te gast op het toenmalige gemeentelijk Lyceum aan de Noordendijk. Toen stond toen onder leiding van rector Schoppen.

Koster (1936-1982) sprak vanuit zijn rol als betrokken journalist in de aula van de school en was met Dordrecht bekend door zijn ouders, die in de binnenstad woonden.

Oorspronkelijk was hij wel op weg om predikant te worden ook na zijn theologische opleiding. Wat dat betreft, volgde hij de weg van zijn vader, die wel gemeentepredikant werd. In 1980 kreeg hij haast van de ook vermoordde bisschop Romero de opdracht om als journalist door te gaan om het onrecht te bestrijden.

(nieuws villa media)

Nieuws De moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador leidt na 36 jaar alsnog tot aangifte. De Salvadoraanse mensenrechtenorganisaties Fundación Comunicándonos en Associacíon de Derechos Humanos doen samen met de Nederlandse ambassadeur Peter Derrek Hof aangifte van moord op het viertal, dat in 1982 in een hinderlaag werd gelokt van het Salvadoraanse leger en gedood.

Lange tijd waren de vermoedelijke daders beschermd onder een amnestiewet, die in 2016 werd opgeheven. Daarmee is vervolging van daders van misdaden tijdens de burgeroorlog in El Savaldor (1980-1992) mogelijk geworden. In augustus vorig jaar begon al een administratief onderzoek naar de viervoudige moord, die op 17 maart 1982 plaatsvond.. Nu leidt het tot een officiële aangifte.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited, die in El Salvador de journalistiek helpt rond digitale en fysieke veiligheid, meldt de laatste ontwikkelingen in een persbericht.

“In 1993 bevestigde de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties dat het Salvadoraanse leger de vier met opzet heeft doodgeschoten. De moord wordt gezien als het startpunt van straffeloosheid bij het geweld tegen journalisten in de hele regio, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sinds de dood van de vier IKON-journalisten zijn in Midden-Amerika honderden journalisten vermoord. In minder dan 10 procent van de gevallen komt het tot vervolging en berechting van de daders”, aldus de organisatie.

De mensenrechtenorganisaties hebben de openbare aanklager van El Salvador gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Wanneer dat is afgerond en hoeveel mensen zullen worden aangeklaagd voor de dood van IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag is nog niet te zeggen.Deel dit bericht met je vrienden!