Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oud-premier Balkenende opent in juli dichter Jacob Cats activiteiten met link naar Dordtse historie' Beeeld Dordtse Synode 1618-1619: Cats schreef er over.
12mrt

Oud-premier Balkenende opent in juli dichter Jacob Cats activiteiten met link naar Dordtse historie

De Dordtse Synode speelde een belangrijke rol bij Jacob Cats, die in 1618 begon als dichter.

DORDRECHT/WALCHEREN - Dichter Jacob Cats, die van 1623 tot 1636 pensionaris van Dordrecht was, krijgt allereerst aandacht in Grijpskerke op Walcheren waar rond 1618 zijn zomerverblijf en kerk hem inspireerde.

Jacob Cats debuteerde immers vierhonderd jaar geleden als dichter en schreef ook over de Dordtse Synode. Deze kerkelijke vergadering in Dordrecht zal vanaf november 2018 worden herdacht, wanneer ook daarop 400 jaar teruggekeken kan worden.

Cats was in Dordrecht de hoogste ambtenaar. De oudste stad van Holland bleek de goede springplank te zijn om van 1636 tot 1650 raadspensionaris van Holland te worden.


De Zeeuwse oud-premier Jan Peter Balkenende opent op zaterdag 7 juli om drie uur In de Michaëlskerk van Grijpskerke de activiteiten rond vierhonderd jaar dichter Jacob Cats. Hij is uitgenodigd als de derde premier in de Zeeuwse geschiedenis want de naamgever van het Catshuis in Den Haag kan worden gezien als eerste premier van Zeeuwse bodem.

Deze historie bepaalt mede het Zeeuws DNA.


De Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren (KCRMW) en de Zeeuwse bibliotheek zijn met andere partners bezig activiteiten te ontwikkelen om 400 jaar dichter Jacob Cats een plek in het collectief geheugen te geven in de hoop dat na de Zeeuwse activiteiten ook in Dordrecht aandacht komt voor 400 jaar dichter Jacob Cats. .

Huisarts Kees Rovers schreef al een hoofdstuk in het boek Divers Dordrecht, verhalen over de stad, over het belang van dichter Cats. Hij had een eigen dichterskring in zijn Dordtse tijd gevormd en schreef verzen in de wetenschappenlijke publicaties van arts Van Beverwijck.

De briljante Anne Marie Schuurmans, de eerste studente in Utrecht, kwam ook in Dordrecht bij Cats op bezoek en dat inspireerde hem als dichter ook. Margartha van Godewijck, die vanaf december 2018 via een expositie aandacht krijgt in het Dordrechts Museum, had ook een band met Cats.

Om de geesten er rijp voor te maken gaf In 2016 de Dordtse journalist Hans Berrevoets in ‘t Munnikenhof te Grijpskerke, naast het ‘Catskasteeltje’, tijdens de KCRMW zes lezingen over het thema: Van Zeeland via Dordrecht naar Den Haag.


Deelnemers aan de komende kunstroute maken een speciaal kunstwerk dat is geïnspireerd door dichter Jacob Cats. Oud-premier Balkende zal de overzichtsexpositie op 7 juli in de kerk van  Grijpskerke ook openen.

De driedaagse kunstroute staat op de Zeeuwse kalender van 27 t/m 29 juli.
Ook de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg haakt in juli en augustus in op 400 jaar dichter Jacob Cats.Deel dit bericht met je vrienden!