zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Dordrechts Philharmonisch Orkest heeft er een nieuw orkest bij

8 maart 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Al een tijdje gonsde het in de gangen van Benevia Muziekcentrum, maar februari 2018 is het dan eindelijk zover. De Phil heeft er een nieuwe muziektelg bij, een heus Original Egerländerorkest. Geheel in lijn met de overige orkesten binnen de Phil, luistert het naar een pakkende naam: Phil Spaß

Dit spiksplinternieuwe orkest wil binnen en buiten de regio op hoog niveau musiceren. En om maar direct alle verwarring weg te nemen welk repertoire er zoal op de lessenaar verschijnt….
De muziek zelf bestaat doorgaans uit marsen, walsen en polka's. Het instrumentarium van het orkest bestaat o.a. uit klarinetten (soms een dwarsfluit of piccolo), bugels, trompetten, trombones, tenorhoorns/euphoniums, bastuba's, aangevuld met slagwerk. Bij sommige  nummers wordt ook gezongen. Dit kan in het Duits (meestal) of in het Tsjechisch. Vele nummers hebben namelijk een dubbele titel, een in het Duits en een in het Tsjechisch al naar gelang de componist uit het vroeger tweetalige Bohemen.

In de Nederlandse volksmond wordt, vaak uit onwetendheid, Egerländer muziek in één zin genoemd met tiroler-muziek of hoempapa. Dit komt waarschijnlijk door de komst van de Oktoberfeesten naar Nederland. In Nederland wordt op een Oktoberfeest geen Egerländer gespeeld, maar juist Schlager of Tiroler muziek. In Duitsland daarentegen komt dit absoluut niet voor. Hier wordt de muziek in de feesttenten verzorgd door een Original Egerländerorkest.

Er wordt gestart  met 17 enthousiaste muzikanten van binnen en buiten het Dordrechts Philharmonisch orkest  en zal ,als iedereen een beetje is gesetteld, uitbreiden naar ongeveer 20 muzikanten.

De algehele muzikale leiding is in handen van kapelmeester Ronald Limpens. Kom gerust een keertje luisteren op een van de repetities welke we om de week op maandagavond vanaf 20:00uur zullen houden in ons eigen Benevia Muziekcentrum aan de Spirea in Dordrecht. Wilt u komen luisteren dan kunt u contact opnemen met Myrthe Haandrikman 0630121805

Lees meer over:

orkest spirea phil egerlander
Deel dit bericht met je vrienden!