donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Collecteweek Amnesty International van 12 t/m 17 maart

16 februari 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - ‘Elke brief, elk bezoek, elk woord heeft me kracht gegeven. Ik ben nu nog meer overtuigd van onze strijd voor vrijheid en democratie. Heel veel dank.’ Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo liep het risico om veroordeeld te worden tot de doodstraf voor ‘het smeden van een complot tegen het staatshoofd.’ Hij kwam vrij, mede omdat Amnesty intensief actie voor hem voerde.

Geef om vrijheid
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2018 voor de zestiende keer een landelijke collecte. In Dordrecht gaan van 12 tot en met 17 maart 2018 zo’n 60 collectanten (allen vrijwilligers) de straat op. In 2017 gingen in heel Nederland 15 duizend collectanten langs de deuren.

Waarom een collecte?
Amnesty International wil een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen. Amnesty is een onafhankelijke organisatie die voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aanneemt van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Yves Makwambala uit Congo en voor talloze anderen.

Lokale activiteiten
Daarnaast is een deel van de opbrengst bestemd voor de Amnestygroep in Dordrecht, die dit bedrag mag besteden aan lokale activiteiten, georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. Denk aan de maandelijkse schrijfavonden, de jaarlijkse Schrijfmarathon, de kranslegging op 4 mei, mensenrechteneducatie op scholen en een tekenwedstrijd voor achtstegroepers.

Amnesty doet mee aan een pilot met PIN-bussen, waarbij contactloos en met PIN-code een donatie kan worden gedaan. Dordrecht heeft er 10 gekregen, die in het centrum worden ingezet.

Deel dit bericht met je vrienden!