Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Studenten ROC Da Vinci College behalen 15e plek op landelijk MBO Debattoernooi' Studenten debatteerden op deze 12e editie over politie en ontwikkelingshulp
12feb

Studenten ROC Da Vinci College behalen 15e plek op landelijk MBO Debattoernooi

DORDRECHT - 200 mbo-studenten van opleidingen uit heel Nederland kwamen vandaag verbaal in actie voor de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Na drie spannende debatrondes met indrukwekkende speeches behaalden de debaters van het ROC Da Vinci College uit Dordrecht uiteindelijk de 15e plek. De titel ‘Landelijk Debatkampioen’ ging na een zinderend finaledebat naar ROC Tilburg – Zorg en Welzijn.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het MBO Debattoernooi is mogelijk door steun van Fonds21, Adessium Foundation, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en de Janivo Stichting. Als zevenvoudig landelijk debatkampioen was het ROC Tilburg dit jaar gastlocatie.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren  vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’

Verplaatsen in het standpunt van een ander
200 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteerden tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgde er in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes werd bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden.

Stellingen
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:
• Vanaf dag 1 moeten alle asielzoekers taalles krijgen
• Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan landen die een deel van het geld investeren in zonnepanelen (finalestelling)
• Je hebt alleen het recht om reacties te plaatsen op sociale media als je zelf regelmatig iets post
• De politie moet voor 50% uit vrouwen bestaan (improvisatiestelling)Deel dit bericht met je vrienden!