dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kronkelaar tot Beter voor Dordt: Opgerolde mouwen: het is verkiezingstijd

7 februari 2018

DORDRECHT - De strijd om wie de grootste partij wordt in de nieuwe gemeenteraad van Dordrecht kan spannend worden. Beter voor Dordt (14 zetels in 2014) en de nieuwe PVV Dordrecht lijken de beste papieren te hebben.

Columnist Kronkelaar bespreekt die situatie vandaag op zijn vaste plek in Dordt Centraal. De grootste partij neemt in de regel het initiatief bij de besprekingen over een nieuw college van b. en w. De grootste partij levert ook de meeste wethouders, zoals nu drie namens BVD.

Volgens Kronkelaar zou de teruggang van BVD van veertien naar zeven volgens een eerste voorspelling niet verrassend zijn, want een deel van de achterban van BVD zou landelijk op de PVV stemmen. 

Lijsttrekker David Schalcken heeft dus wel een heel grote opgave om het grote succes van zijn voorganger en wethouder van nu, Piet Sleeking, te evenaren. Piet schreef in 2010 historie toen hij de PvdA van de Koningszetel stootte en naar de oppositie verwees.

Als de PVV de grootste fractie mag vormen, zijn er eigenlijk geen andere partijen die met de partij van Wilders aan de slag willen. Kronkelaar geeft daarom ook BVD de tip om echt campagne te gaan voeren en zich niet door angst te laten leiden: Opgerolde mouwen. Het is verkiezingstijd

(kronkelaar)

De eerste peiling in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht was afgelopen weekend een feit.

Met name bij Beter voor Dordt is die eerste voorspelling als een mokerslag aangekomen. De grootste partij in deze stad dreigt immers gehalveerd te worden; van 14 naar 7 zetels. Mij verbaast dat eerlijk gezegd helemaal niet. Al sinds de aankondiging van de PVV dat die partij in Dordt gaat meedoen, houd ik ernstig rekening met dit scenario.


Op deze plek sprak ik eerder al uit dat lokale partijen tot nu toe altijd de bonus van ‘de ontevreden en boze kiezers’ incasseerden. Mijn inschatting was dat ongeveer de helft van de kiezers op lokale partijen tot die groep behoort. En da’s niet helemaal nattevingerwerk…Er ligt immers het onomstotelijke het feit dat tienduizend Dordtenaren tijdens de landelijke verkiezingen op de PVV stemden. En waarom zouden die mensen dat nu niet doen?


Om die laatste vraag maar meteen te beantwoorden; ten eerste omdat de PVV landelijk fors aan populariteit aan het inboeten is en ten tweede, omdat een stem op de PVV géén invloed zal hebben op het nieuwe stadbestuur.

Dat lijkt een krasse uitspraak, maar vrijwel alle partijen hebben al gezegd dat ze met de PVV niet willen samenwerken. Dus wil de PVV ècht iets in de Dordtse melk te brokkelen hebben, dan zal er een mega-score behaald moeten worden. En dat gebeurt niet.


De kans dat de PVV de grootste wordt in Dordrecht acht ik na slechts één peiling overigens nog groot. Ik verwacht een nek-aan-nekrace tussen BvD en PVV. Een spannende verkiezingsstrijd dus.

De ‘peiling’ is eigenlijk meer een soort voorspelling op basis van een ondervragingsmethode die vier jaar geleden heel behoorlijk werkte (afwijking van slechts tien procent van de uiteindelijke uitslag).

De ontwikkelaar heet Meneer Marco en die zullen we de komende periode vaker horen en zien.
Jammer dat Meneer Piet, wethouder en peetvader van BvD, meteen vraagtekens zet bij die methode.

Ontkenning en angst zijn slechte raadgevers. Ik zou zeggen; het is een tweestrijd; als Dordtenaren niet willen dat de PVV de grootste wordt, stem dan op ons… Maar dat zegt niemand bij BvD. Snapt men daar wel dat het nu alle hens aan dek is?

Charismatische BvD-ers moeten nu naar voren komen met sterke standpunten. Opgerolde mouwen. Het is verkiezingstijd!

(elke week Kronkelaar: lees Dordt cerntraal op woensdag! Telkens is pagina 5 de Kronkelaar pagina!)

Lees meer over:

pvv BVD peiling
Deel dit bericht met je vrienden!