donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Grote belangstelling voor informatie over wonen zonder aardgas in Energiecafé Drechtse Stromen

5 februari 2018

DORDRECHT - Maar liefst ruim 180 mensen bezochten woensdag 31 januari de inspiratieavond ‘van gas los’ van Drechtse Stromen. In groepen per bouwjaar en woningtype gaan huiseigenaren nu gezamenlijk aan de slag om de beste oplossingen met elkaar te onderzoeken en te delen.

Gerrit-Jan van der Kolm, vrijwilliger van Drechtse Stromen, onderstreepte het belang van ‘van gas los’: om verdere opwarming van het klimaat te voorkomen en om de aardgaswinning in Groningen te kunnen stoppen. ,,Dit is een startavond. We beginnen aan een proces waarin we van elkaar leren, elkaar stimuleren en de beste oplossingen kiezen.”

Geen keuze
Jacqueline van Dongen, portefeuillehouder Duurzaamheid van de regio Drechtsteden vertelde over de samenwerking in de regio die vorig jaar heeft geleid tot de Energiestrategie Drechtsteden. ,,De opgave is groot, maar we hebben geen keuze. Je doet mee of het overkomt je. Bedenk daarbij niet alleen wat het kost. Bedenk ook wat het kost als we niets doen.” Ze benadrukte daarbij ook het belang van isolatie. ,,Wat je niet gebruikt, hoe je niet op te wekken.”

Een bouwkundige en vijf bewoners deelden hun ervaringen over onder meer isolatie, diverse warmtepompen, vloer- en muurverwarming en infraroodlampen. En over een gezamenlijke aanpak met de buren, wat aantrekkelijke kortingen oplevert bij installateurs en aannemers.

Ga gefaseerd aan de slag
Het advies van bouwkundige en epa-adviseur Sean Huizinga: ,,Ga gefaseerd aan de slag, vooral met isolatie. Dan heb je veel maatregelen al terugverdiend als er grotere investeringen nodig zijn. Bovendien woon je met een ‘warme jas aan’ veel comfortabeler.”

Burgerinitiatief Drechtse Stromen wil nu samen met bewoners uitzoeken wat in diverse woningtypen goede manieren zijn om ‘van gas los’ te komen en deze informatie te delen. Vrijwilligers die willen meehelpen de groepen te begeleiden, zijn ook welkom. Meer informatie is verkrijgbaar via secr@drechtsestromen.net of www.drechtsestromen.net.

Zie ook:

Lees meer over:

drechtse stromen energiecafe
Deel dit bericht met je vrienden!