maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Schaaksuccessen voor regiospelers Jacques Hennekes en Xander van Doorn in Wijk aan Zee

29 januari 2018

DORDRECHT/AMBACHT - Twee schakers uit de regio Drechtstreek - Jacques Hennekes en Xander van Doorn - boekten een opmerkelijk succes in het vermaarde Tata Steel chess in Wijk aan Zee.

Jacques Hennekes van schaakclub Dordrecht werd tweede in de derde klasse tienkamp en promoveerde naar de tweede klasse.

Dat betekent dat hij drie stappen verwijderd is van de grootmeestergroep. Zover kwam een Dordtenaar niet eerder in der geschiedenis van het toernooi, mede omdat in het verleden de top met kerst in Hastings ging spelen. Voor Jacques is geweldige stimulans, want hij komt uit in de landelijke tweede klasse KNSB, maar geldt als een laatbloeier. Hij begon op het eiland Goeree-Overflakkee en kwam via de Willige Dame bij schaakclub Dordrecht terecht.

Xander van Doorn van schaakclub Ambacht won een vierde klasse en mag in 2019 in de derde klasse uitkomen. Het jeugdtalent - waarvan enkele jaren al een doorbraak werd voorspeld - boekt zo een sterk succes. Zijn vereniging speelt nog in de eerste klasse van het district en dat maakt de prestatie extra opvallend.  Xander kan het succes nu op korte termijn vertalen in de drie laatste wedstrijden van Ambacht 1, want dat is hard nodig om als achttal niet te degraderen.

Bij Tata Steel chess zitten honderden schakers negen dagen over hun schaakbord gebogen, niet van ver de wereldtop, die ook in dezelfde zaal speelt. Dat geeft een aparte belevenis, alhoewel de grootmeesters dertien partijen spelen.

Van schaakclub Dordrecht kwamen elf spelers in actie In Wijk aan Zee. In de derde klasse eindigde Dordrecht-speler Iwahn Apon knap  met 5 uit 9 op de vierde plaats. Johan van der Griend, Henk Timmermans, Arie van Heeren en Cor Oliemans kwamen ook in negen partijen in actie in de vierde en vijfde klasse en zij zullen zich vrijzwel zeker kunnen handhaven op dit niveau.

Bij de vierkampen promoveren in elk geval door een eerste plaats John van der Laar en Wouter de Bruin. Hans Berrevoets werd gedeeld derde in zijn 29e kampioenschap voor Journalisten. Kees van 't Hoff en Joop de Jong kwamen ook in actie in Wijk aan Zee.

Deel dit bericht met je vrienden!