Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'In Dordrecht hoogstwaarschijnlijk geen maatregelen nodig vanwege verwacht hoogwater' Archieffoto van hoogwaterschotten
02jan 2018

In Dordrecht hoogstwaarschijnlijk geen maatregelen nodig vanwege verwacht hoogwater

DORDRECHT - De eerste storm van dit jaar is in aantocht en en dus worden er verschillende kades in de regio afgezet. De combinatie van stormachtig weer en springtij zorgen voor extra hoogwater.

Met name Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam kunnen woensdag met ondergelopen kades te maken krijgen. De kans bestaat dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland dicht gaat. Dat gebeurt bij een waterstand van 2,60 meter boven NAP.

Normaal gesproken moet het waterpeil tot 3 meter boven NAP stijgen om de kering te sluiten. Maar omdat deze zeven jaar lang niet in een storm getest is, heeft Rijkswaterstaat deze hoogte verlaagd.

De Zeeuwse Oosterscheldekering wordt zeer waarschijnlijk wel gesloten. De kering gaat dicht als het water 3 meter boven het NAP komt, de verwachtingen zijn dat het water daar stijgt tot 3,05 meter boven het NAP.

Noordwaard
In Dordrecht worden er voorlopig alleen achter de schermen voorbereidingen getroffen. Verschillende kades zullen daar wel onderlopen, maar zo lang het water niet boven 2,20 meter NAP komt, hoeven er geen vloedschotten en zandzakken te worden ingezet. Vooralsnog blijft het waterpeil daar net onder.

Mogelijk zal de daarvoor aangelegde polder de Noordwaard donderdag voor het eerst onderlopen. Als het water in de Nieuwe-Merwede tussen Dordrecht en Werkendam tot 2 meter boven NAP stijgt, loopt de Noordwaard onder. Hierdoor kan het teveel aan water in de rivier sneller afgevoerd worden naar zee.

Bron: RTV Rijnmond.

Zie ook: Gemeente Dordrecht Deel dit bericht met je vrienden!