donderdag 27 januari 2022

Alles over Dordrecht

,,Grote Markt in Dordrecht had historie, maar is nu niet meer dan een veredelde parkeerplek

27 november 2017

DORDRECHT - Welke speerpunten of aandachtspunten  zijn voor het Dordrecht van morgen van belang. De partijen, die vandaag campagne willen gaan voeren voor een plek in de nieuwe gemeenteraad na 21 maart 2018 , hebben alvast in de binnenstad van Dordrecht een gebied aangereikt gekregen.

De Grote Markt tussen Scheffersplein en Havengebied werd door de uitvoering van het saneringsplan binnenstad (in de jaren zestig van de vorige eeuw) van de historie ontdaan. Het oogt nu al jaren als een parkeerplek met flats van rond 1970 er omheen.  De weekmarkt was er ook jarenlang te vinden, maar de Grote Markt werd verruild voor Statenplein en omgeving. Bij de Grote Markt sluit de Vismarkt aan tot de Nieuwe Haven.

Columnist van AD De Dordtenaa, Keesa Thies, schrijft over de Grote Markt op 27 november: ,,Wat ik, als beroepsvolger van de lokale politiek, in ieder geval van harte hoop is dat de Grote Markt niet vergeten wordt. Die plek is, in mijn ogen, nu echt rijp voor ‘change.’De ooit bruisende Grote Markt is momenteel eigenlijk niet veel meer dan een veredelde parkeerplek en wekt, vooral voor toeristen, de indruk dat de binnenstad er zo’n beetje ophoudt te bestaan, terwijl het de ideale ‘toegangspoort’ naar de historische havens kan zijn. Daar moet nu eindelijk eens een concreet plan voor komen."

Op donderdag 25 januari 2018 is de Grote Markt en omgeving ook een agendapunt in het brede overleg over het Joodse verleden van Dordrecht. Dat begint met brainstormen over mogelijkheden. Rondom de Grote Markt stonden veel gebouwen, die de Joodse geschiedenis van Dordrecht vanaf 1700 symboliseerden zoals de synagoge, een school, een badhuis en een woonhuis.  Een rabbijn, Dasberg, kreeg er achter flats een steeg maar post wordt er niet bezorgd. Aan de muur van een flat aan de Grote Markt is een plaquette te vinden met een plattegrond van zoals het was voor 1940 toen Dordrecht werd bezet.

Dordrecht.nety berichtte ook al in februari 2012 over de Grote Markt:
24feb 2012
"Grote Markt in Dordrecht is naam Grote Markt niet waard"

DORDRECHT - De omgeving van de Grote Markt in Dordrecht ligt onder vuur van de journalisten Kees Thies en Hans Berrevoets. In AD De Dordtenaar en weekkrant Dordt Nu uiten zij vandaag kritiek op hoe de Grote markt in het historisch deel van de stad erbij ligt.

Columnist Kees Thies vindt dat de Grote Markt de naam Grote Markt niet waardig is en dat een parkeerterrein er beeldbepalend is. Toen de weekkrant er tot tien jaar geleden nog te vinden was, kon nog van enige sfeer worden gesproken.

De Grote Markt is een resultaat van het door de gemeenteraad van Dordrecht in januari 1962 aangenomen saneringsplan.  In de rubriek Mijn Dordrecht in Dordt Nu komt journalist Hans Berrevoets aan het woord.

Het lelijkste gebouw

Dordrecht heeft rond 1968 veel gesloopt rond de Grote markt. We raakten de Synagoge kwijt en wat stond voor de Joodse buurt. Voor mij doet deze omgeving nu nog steeds afbreuk aan de historie van Dordt.

De Grote Markt had een winkelhart moeten worden met een directe verbinding met een Rondweg om de oude stad heet. Dat plan is niet verder gekomen dan de tekentafels, nadat rond 1970 de gemeente zich afkeerde van de plannen van 1962.

Wel wordt op het Stadskantoor gestudeerd op mogelijkheden om het gebied een face lift te geven. Zo is er vanuit historische kring voor gepleit om de oude Joodse buurt weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Naast de Synagoge was er een Joods badhuis, een school en het woonhuis van de Rabbijn te vinden.

Hieronder de column van Kees Thies:

De Grote Markt is de naam Grote Markt onwaardig

Steeds als ik er overheen loop en al dat blik zie staan merk ik dat het mij dwars zit dat het plein is verworden tot niet meer dan een parkeerterrein, onwaardig om de naam Grote Mark te dragen. Ja, Videoland bestaat nog, er is een Turkse bakker bijgekomen en er zit nog altijd een kroeg op de hoek. Opvallend populair is hier de Action (zeg maar de Hollandse versie van de dollarshop), maar die gaat binnenkort weg, zo heb ik begrepen.

Dat is jammer, want het is juist deze, niet van oorsprong Dordtse, maar toch o zo typisch Dordtse winkel, die het plein nog een beetje leven verschaft. Het leuke van de Action is dat je er Dordtenaren tegen kom van elk inkomensniveau. Welvarende stadsgenoten die je hier aantreft (of beter gezegd ‘betrapt’) reageren altijd een beetje verontschuldigend. ,,Ja, ze hebben hier veel van die knutseldingetjes voor de kinderen’’ of ,,De schoonmaakmiddelen zijn hier zo goedkoop.’’ Ik vind het altijd heerlijk om er ‘zonder plan’ naar binnen te lopen en een kwartier later het pand weer te verlaten met voor twee tientjes aan dingen die ik niet nodig heb.

Het is precies tien jaar geleden dat de Grote Markt in ieder geval twee keer per week volop in de publieke belangstelling stond, namelijk in de tijd dat de Dordtse weekmarkt op vrijdag en zaterdag van het Scheffersplein (De Beurs, zoals ouwe Dordtenaren nog altijd zeggen) via De Waag naar de Grote Markt liep. Op het Scheffersplein vond je vooral stoffen per meter, kleding, prullaria en gereformeerd brood, voor bloemetjes ging je naar de Waag en patat, groenten, fruit en vooral vis, overheersten de Grote Markt.

Vooral op vrijdag was de markt op de Grote Markt een lust voor oog, oor en reukzintuig. Je kwam er nog van die échte ouwe Dordtenaren tegen die van de vrijdagochtendmarkt een ware reünie maakten. Mannen op brommers met beenkappen die hun helm op hielden als ze een harinkje hapten. ,,Hé Arie, ik heb Piet al een tijd niet gezien. Is ie ziek of zo? Nee joh, heb je die verhuiskaart niet gehad dan? Hij leg op de Essenhof.’’ Datzelfde gevoel heb ik nou ook met de Grote Markt… Essenhof.
Lees meer over:  kees thies journalist hans berrevoets grote markt

Lees meer over:

kees thies overleg
Deel dit bericht met je vrienden!