woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies over de locale troonrede van de dynamische Piet Sleeking

21 november 2017

DORDRECHT - Locoburgemeester, politiek leider van het college van burgemeester en wethouders, wethouder, voorzitter van Beter voor Dordt (BVD) en vooral geboren Dordtenaar Piet H. Sleeking blijft een spil in het politiek debat. Vandaag bespreekt columnist Kees Thies in AD De Dordtenaar Piet.

Doe hij het of doet hij het niet? Dat is de vraag, die de man krijgt of hij voor de derde keer wil proberen om Beter voor Dordt (BVD) de grootste partij in de gemeenteraad te maken. Dat levert ook al vanaf 2010 drie BVD-wethouders in het dagelijks bestuur van de stad op.

De kiezer mag op woensdag 21 maart 2018 spreken met het rode potlood.

De visie van Kees:

Was het een requiem of nam wethouder Piet Sleeking een voorschot op een hernieuwd lijsttrekkerschap en een eventuele derde periode als wethouder?

Op de website van zijn partij afficheert mister BVD zich, sinds zaterdag, als een elder statesman met een toespraak die me aan een lokale troonrede doet denken.


Daarnaast staat ook een foto van Piet in zijn rol als locoburgemeester... een beetje statig, want mét ambtsketting om de schouders en wat breed lachende ‘tevreden burgers’ om zich heen.

Sleekings woorden snijden wel degelijk hout. De wethouder spreekt onder andere over de toenemende (toeristische) waardering voor de stad en geeft verder keurig aan waar zich de pijnplekken voor de toekomst bevinden. ,,Veel is bereikt en er is veel om trots op te zijn. Tegelijk blijft het noodzakelijk om in de economische structuur van de stad te blijven investeren gezien het nog te hoge niveau van werkloosheid en bijstandsuitkeringen’’, aldus Sleeking in zijn eigen kleine State of the Union.

De volledige tekst is te vinden op de website van BVD en ik vind persoonlijk dat er inhoudelijk niks op die woorden en waarschuwingen aan te merken valt.

Toch zie ik er óók een charmeoffensief in doorschijnen, maar dat kan natuurlijk aan mij liggen; ik kan Sleekings manifest namelijk niet los zien van het feit dat Beter voor Dordt, krap vier maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen, met grote problemen te kampen heeft.

Eén van die problemen is het gebrek aan ‘smoelen met inhoud’, want na het opstappen van de prominente partijleden Eline van der Vorm en Martijn Groeneweg, het aangekondigde vertrek van Dick van Antwerpen, alsmede de twijfel die diverse BVD-backbenchers over hernieuwde deelname hebben, ziet de toekomst van Beter voor Dordt er nu wat wankeltjes uit.

Het is dus belangrijk om snel te weten wat Sleeking zelf gaat doen. Nóg een rondje? Dat Piet tegen die tijd 67 is lijkt me geen bezwaar... ik zie althans een dynamisch mens. Dat hij misschien wel moet, omdat BVD puntje bij paaltje kennelijk tóch een eenmanszaak is, lijkt me voor de partij een stuk droeviger.

(elke dag Kees Thies: lees AD De Dordtenaar)

Lees meer over:

piet sleeking BVD
Deel dit bericht met je vrienden!