dinsdag 27 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Dordrecht start pilot met scanauto: Zwart parkeren stuk lastiger

21 november 2017

DORDRECHT -  De gemeente Dordrecht start een pilot met het digitaal handhaven van betaald parkeren. Van 21 november tot en met 21 december 2017 rijdt er een scanauto door de stad. Deze scanauto zal controleren of er is betaald voor het parkeren. Als dat niet het geval is, controleert een handhaver de geparkeerde auto op een geldig parkeerticket. Er worden via de scanauto geen naheffingen uitgeschreven. De pilot is bedoeld om ervaring op te doen met de mogelijkheden van digitale handhaving.

De medewerkers van de fiscale handhaving besturen en bedienen zelf de auto. De scanauto scant de kentekenplaat van de geparkeerde auto en controleert of er een geldig parkeerrecht (parkeer-/bezoekersvergunning of mobiel parkeren) aanwezig is in het Nationaal Parkeer Register. Als er geen geldig parkeerrecht wordt gevonden, volgt een melding naar de controleur. Die controleert of er eventueel een geldig parkeerticket in de auto ligt en doet zo nodig een papieren bon (naheffingsaanslag) onder de ruitenwisser.

Parkeerdata
De pilot betreft naast het scannen van kentekens en het controleren van parkeerrechten ook het verzamelen van parkeerdata. De gemeente wil onderzoeken of met de scanauto meer informatie beschikbaar komt over bijvoorbeeld parkeerdruk en hoe die zich ontwikkelt per dag en per gebied. De verzamelde parkeerdata worden anoniem gebruikt en zijn niet te herleiden tot personen. Na 24 uur worden privacygevoelige kentekengegevens verwijderd voor alle scans die niet tot een naheffingsaanslag hebben geleid.

Digitalisering
Het bedrijf Agendum heeft de pilot aangeboden. Dit bedrijf stond tien jaar geleden aan de wieg van het digitaal handhaven met een scanauto en is doorontwikkeld tot een efficiënte en effectieve handhaafoplossing. De pilot sluit goed aan bij de digitalisering van parkeren in Dordrecht.

Lees meer over:

politie scanauto
Deel dit bericht met je vrienden!