woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Veertig jaar diensten Evangelische Broedergemeente in Lutherse kerk

25 september 2017

DORDRECHT - De leden van de Evangelische Broedergemeente in Dordrecht houden hun diensten al veertig jaar in de Lutherse kerk, ofwel de Trinitatiskapel, aan de Vriesestraat 20. Daarom is er op zondag 1 oktober om 13.45 uur een feestelijke dienst. Iedereen is welkom.

De diensten van Evangelische Broedergemeente worden vooral bezocht door Dordtenaren met Surinaamse roots. Het protestantse kerkgenootschap, ook wel Hernhutters genoemd, ontstond in de achttiende eeuw in Duitsland. De Hernhutters deden veel zendingswerk in het Caribisch gebied en in Suriname. De bezielde gelovigen richtten zich niet op de blanken maar juist op de inheemse bevolking en de slaven. Vandaag de dag is de Evangelische Broedergemeente het grootste protestantse kerkgenootschap van Suriname met zo'n 60.000 leden.

Bij de oprichting van de Evangelische Broedergemeente in Dordrecht speelden broer en zus Rudi en Eline Foort een grote rol. Rudi kwam in 1967 vanuit Suriname naar Dordrecht, zijn zus Eline volgde in 1970. Met haar vriendin Esseliene Vrede regelde Eline Foort dat dominee Baudert, van de Evangelische Broedergemeente in Rotterdam, in haar flat aan de Blaauwweg diensten voor Dordtse gemeenteleden ging geven. De diensten waren een succes dus de huiskamer van Eline werd al snel te klein.

Onder aanvoering van dominee Motel, de opvolger van Baudert, gingen de Dordtse broeders en zusters op zoek naar een grotere ruimte. Die vonden ze eerst in de recreatiezaal van het elektriciteitsstation van het GEB in Sterrenburg en later in één van de bijzalen van de Morgensterkerk. Toen ook de zaal van de Morgensterkerk te klein werd en de huur te hoog, moest er een nieuw onderkomen worden gezocht. Via de toenmalige kosteres van de Lutherse kerk kwam de Evangelische Broedergemeente in 1977 terecht in de Trinitatiskapel waar tot op de dag van vandaag de maandelijkse dienst is. Voor al zijn belangeloze werk binnen de Evangelische Broedergemeente kreeg Rudi Foort in het voorjaar een Koninklijke Onderscheiding.

Voor de feestdienst op zondag 1 oktober om 13.45 uur worden onder andere oud-predikanten uitgenodigd. Voorganger is ds Zinhagel, de heer B. van Buitenen bespeelt het orgel en kerkkoor Immanuel verleent medewerking.

Aanmelden voor deze middag kan via Mevr. W. Voeter, tel. 010-4192891, mobiel: 06 52635158, of per mail: wilvoeter@live.nl. Of bij Mevr. R. Hoffman: tel 078-8422605, mobiel: 0623903103, of per mail: rosie.hoffman.78@gmail.com

Deel dit bericht met je vrienden!