Sunday 26 September 2021

Alles over Dordrecht

Cultuursafari Dordrecht laat 1000 scholieren kennismaken met cultureel aanbod

25 september 2017 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Afgelopen week maakten middelbare scholieren uit de Drechtsteden kennis met de Dordtse culturele instellingen. Tijdens de Cultuursafari Dordrecht bezochten zij onder andere het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland.

De Cultuursafari Dordrecht is georganiseerd door het Servicebureau Onderwijs & Cultuur (SOC), in samenwerking met 8 culturele instellingen in de stad en het middelbaar onderwijs in de Drechtsteden.

Met 1000 deelnemende scholieren was het een geslaagde editie. Door een enerverend en uitnodigend programma kregen zij een goed beeld van wat er op het gebied van kunst en cultuur zoal te doen valt in Dordrecht.

In het Dordrechts Museum kregen de leerlingen een rondleiding door de vaste collectie, die ruim 6 eeuwen schilderkunst omvat. Ook konden zij kijken naar werk van Take pART, het jongerenprogramma van het museum. Deze jongeren tussen de 14 en 18 jaar maakten kunstwerken met de thema's mode en identiteit, geïnspireerd op kunst uit de collectie van het Dordrechts Museum.

Het Hof van Nederland nam de scholieren middels een film mee naar de eerste vrije Statenvergadering van 1572, waar de basis werd gelegd voor onze moderne vrijheden. Samen met museumdocenten dachten ze na over wat vrijheid van meningsuiting en geloof voor henzelf betekent, nu en in de toekomst.

Ook het Onderwijsmuseum deed mee. Hier konden leerlingen hun eigen vlog maken over wat er te beleven valt in het Onderwijsmuseum. De route vervolgde naar De Bibliotheek AanZet, waar een talkshow over creativiteit plaatsvond. Cinema The Movies gaf een rondleiding door het gebouw en vertoonde trailers van de nieuwste bioscoopfilms. Cultuurcentrum ToBe liet in het Energiehuis leerlingen bouwen aan een gezamenlijk kunstwerk waarin kunst, muziek en media samen komen. Bij Schouwburg Kunstmin werd de dag afgesloten met een lach, bij de show van stand-up comedian Tim Hartog en als kers op de taart konden de scholieren met de voetjes van de vloer in Bibelot, waar de bekende DJ Wessel S draaide.

Op de foto: Scholieren uit de regio maken bij het Hof van Nederland een statement over vrijheid. Foto: Bram Vreugdenhil.

Deel dit bericht met je vrienden!