maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Nieuw boek over de Nieuwe Biesbosch - Van polderland naar waterland

19 september 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In de afgelopen eeuwen werd de Biesbosch langzaam polderland. Nu krijgen de rivieren weer de ruimte en mag de natuur haar gang gaan. ‘De Nieuwe Biesbosch’ is een  schitterend eerbetoon aan een uniek stuk herstellende rivierdelta waar iconen als de bever, de vis- en de zeearend inmiddels hun draai hebben gevonden. Boswachter Thomas van der Es is al zijn hele leven verliefd op de Biesbosch en deelt zijn kennis, passie en ervaringen in aanstekelijke teksten. Stef den Ridder maakte er prachtige illustraties bij.

In de afgelopen eeuwen werd de Biesbosch langzaam polderland. Nu krijgen de rivieren weer de ruimte en mag de natuur haar gang gaan. Biddende visarenden hangen boven meanderende geulen en de majestueuze zeearend verjaagt een groep ganzen. Bevers bouwen aan hun burchten en het is wachten op de terugkeer van de otter en de steur.

‘De Nieuwe Biesbosch’ is een prachtig boek over een uniek stuk herstellende rivierdelta en over de toekomst van dit bijzondere gebied. In het boek brengen Van der Es en Den Ridder mooi in beeld hoe alles in dit gebied met elkaar samenhangt.

Omdat het getijdenverschil is teruggebracht is er minder stroming en het water helderder. Hierdoor worden vissen beter gezien door bijvoorbeeld futen en ijsvogels. Het zonlicht kan de bodem bereiken en dat is weer goed voor de groei van waterplanten. Waardoor jonge vissen een goede schuilplaats hebben en libellen er hun eitjes op kunnen afzetten.

,,Het blijft een fantastisch sprookje, wat zich hier allemaal afspeelt. Een sprookje dat nooit eindigt, want het ontwikkelen van de Biesbosch stopt nooit.'' – Thomas van der Es

Speciaal is dat in het boek ook een geurspoor van de bever is verwerkt. Wie goed snuffelt zal de geur van bevergeil ruiken. “Bevergeil is een geurspoor dat bevers achterlaten bij tunneltjes en doorgangen waar ze veel gebruik van maken”, vertelt Thomas van der Es. “Als je met je nagel krabt bij het plaatje van een bever in het boek, ruik je bevergeil.” De geur van bevergeil laat zich volgens de boswachter het best omschrijven als een combinatie van schoensmeer en een ziekenhuislucht.

Thomas van der Es (1986) is opgegroeid aan de rand van Nationaal Park de Biesbosch. Op 21-jarige leeftijd werd hij ‘de jongste boswachter van Nederland’ in Nationaal Park de Biesbosch. Hij deelt zijn natuurliefde regelmatig op radio, tv en sociale media.

Stef den Ridder (1991) studeerde aan de AKV ST Joost Academy en liep stage bij The Cornell Lab of Ornithology in de VS.

Titel: De Nieuwe Biesbosch – van polderland naar waterland
Auteur:  Thomas van der Es & Stef den Ridder
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Pagina’s: 48 pagina’s
Formaat: 23 x 26 cm
Uitvoering: hardcover, full colour
ISBN: 9789050116312
Prijs: € 16,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Lees meer over:

biesbosch boek boswachter
Deel dit bericht met je vrienden!