Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordtse Cultuurnacht is voor herhaling vatbaar'
11sep 2017

Dordtse Cultuurnacht is voor herhaling vatbaar

DORDRECHT - Afgelopen vrijdag, 8 september, vond de eerste cultuurnacht plaats in Dordrecht. De culturele instellingen: het Onderwijsmuseum, het Energiehuis, het Dordrechts Museum, Kunstmin, De Bibliotheek en Pictura hebben de handen ineengeslagen om mensen van 22.00 tot 01.00 uur onder te dompelen in dans, theater, muziek en debat. Dat werkte heel lavend.

Deze nacht rijdt het treintje van Dordrecht Tours tussen de verschillende deelnemende plekken. Dat is handig, want vooral het Onderwijsmuseum ligt nogal uit de route. Op weg naar de Kunstmin, waar je in gesprek kan met een transgender, een Wajonger of een imam, mensen die nogal eens met vooroordelen te maken hebben, komt het treintje langsgereden. Dan toch maar met de trein naar het Onderwijsmuseum. Onderweg stopt het treintje bij het Energiehuis. Het blijkt de laatste rondrit te zijn vanavond en het wordt een flinke wandeling om weer in de stad te geraken. Dan maar even kijken in het Energiehuis, waar het meeste op het programma staat.

Romeo en Julia
In het Energiehuis bruist het. Er hangt een zeker enthousiasme, omdat er overal wel iets te zien is. Bij de entree, in ruimte Brandstof, zet PollyAnna een degelijke set neer, hetgeen gelijk al vrolijk stemt. In de gang doen de medewerkers van het Energiehuis hun best om de activiteiten van vanavond te promoten. Dat doen ze dermate goed, dat de verslaggever bij de voorstelling Romeo en Julia geraakt. Je moet tenslotte alles proberen. Het wordt uitgevoerd door Muziektheater Hollands Diep, met een danseres, die de diverse poppen doet bewegen, een pianiste en een violiste. Alle drie zingen ze, en het is duidelijk: dat kunnen ze! De danseres stelt één voor één de poppen voor en al zingend, met begeleiding, leidt ze hen door het verhaal. Het is mooi, maar het gebeuren met de poppen zal meer voor ingewijden zijn.

Spannend
Spannend en uitbundig zijn de O, kutjes; zo heet het duo echt. Ondersteund door stevige elektropop zingen en schreeuwen ze zich door de set. Dat doen ze zonder schroom en regelmatig hangen ze bij een argeloze toeschouwer om de nek. Ze zijn meer tussen het publiek te vinden dan op het podium. Dat podium hebben ze helemaal niet nodig. Ze zingen hun liefdesuitingen naar het publiek, en uiten de nodige frustraties in andere liedjes. Het duo doet op het podium van alles wat je in gedachten ook zou willen doen, maar niet durft.


De nieuwe Elvis

Erik Sep
In een klein lokaal naast de balie is voor even Elvis opgestaan. In het hokje past net een soundman en de zanger. Het publiek staat op de gang van de swingende rocker te genieten. Nog even een biertje doen bij PollyAnna, die vanavond twee keer optreedt, en dan naar Pictura. Daar is Erik Sep vannacht gastheer. Momenteel heeft hij hier een expositie met de miniatuurstad Neurotopia. Hij draait platen en probeert een debat te voeren. Hoewel er later op de avond flink aanloop was, is dat laatste er niet van gekomen. Bij Pictura is het altijd goed toeven. Lekker hangen en van de kunst genieten.

Ook hier houdt het natuurlijk een keer op en het vervolg is in dit geval een café. Daar is het nog even nagenieten van de gezelligheid en impressies van de cultuurnacht. Het is zeker voor herhaling vatbaar.Deel dit bericht met je vrienden!