Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Er was volop vertier en gezelligheid op de Boerendag'
03sep 2017

Er was volop vertier en gezelligheid op de Boerendag

DORDRECHT - Op 2 september vond voor de tweede keer de Boerendag plaats op het terrein van de Paardenmelkerij aan de Nieuwe Merwedeweg, vlakbij de Zuidhaven. Vooral voor kinderen en mensen die van oude ambachten houden was er veel vertier.

In de middag is het aardig druk op het terrein met vooral veel papa’s, mama’s en hun kroost. Kinderen kunnen zich hier dan ook prima vermaken. Sommigen leggen met een paard een klein parcours af en midden op het veld zijn oud Hollandse spelen. Er worden blikken omver gegooid, een grote toren van blokken gebouwd, die de kinderen daarrna natuurlijk omgooien met een ander blok. Er wordt stelt gelopen, wat moelijker is dan het lijkt en vooral ook de wilde mechanische stier vinden veel kinderen en sommige volwassenen interessant. Hoelang houd je het vol op een stier die de gekste bewegingen maakt? Het is wel even een kunst om erop te klimmen, want de wildebras is constant in beweging.

Miniboerka
Bij de ritjes met paard en wagen staat een rij mensen te wachten. Zo gauw de mensen plaats hebben genomen speren de ruiters ervandoor. Het gaat best snel. Na een rondje te hebben gereden zetten ze de mensen weer bij het begin af. Iets verder kun je kennis maken met een imker met een aantal bijenkorven. Bij een kraam met verschillende soorten honing kun je een kap opzetten als bescherming tegen de bijen. Het is een soort miniboerka met een gaasje waar je doorheen kijkt. Het lijkt niet echt nodig, want de bijen zijn best rustig, maar het is een leuk gezicht. De imker praat gedreven over zijn ambacht, over de interactie met andere bijenvolken, natuurvriendelijk honing produceren en ziektes die bijen kunnen oplopen.

Midden op het veld, om de oud Hollandse spelen heen, staan kraampjes met informatie en worden oude ambachten bedreven. Twee vrouwen zitten voor een kraam en spinnen wol. “Iedereen kan het hoor, maar het is wel even oefenen.” Bedreven laten de spinsters de wol door hun vingers glijden en vormen een overal ongeveer even dikke draad voor het spinnewiel. De bol is niet genoeg voor een trui, maar er kunnen sokken van worden gemaakt of een muts.  Adriaan van De Vliegende Hollander staat bij een bak met ondergelopen Holland. Het is een beeld van Nederland over pakweg vijftig jaar, als je niets aan het klimaat zou doen. In het kort komt het erop neer dat je dan beter naar het hoger gelegen België kunt verhuizen. Er is nog amper een stukje grond boven water en zelfs de duinen staan onder water.

Verschillende soorten mosterd
Op de markt worden diverse producten verkocht, zoals verschillende soorten mosterd, worst en kaas. Ook het voedselbos BuitenZinnig verkoopt producten. Binnen enkele maanden hopen zij te horen of ze een stuk grond kunnen gaan gebruiken om het voedselbos gestalte te gaan geven. Dit wordt een gewoon bos vol eetbare planten en bomen aan de rand van Dordrecht.

Op de Boerendag uiteraard heel wat dieren. Er lopen geiten en knaagdieren van de zorgboerderij Veldlinden, er zijn een aantal paarden, er is een honden- en roofvogelshow  en soms passeert er een kleine kudde schapen. Het zou leuk zijn als er volgend jaar een hooiberg bij komt. Kinderen zijn daar gek op. Nu staat er wel een kar met hooi, maar daar kun je niet zoveel mee. Verder is het een gezellige dag, waar het weer ook een beetje bij meehelpt..


Even het paard voeren


Holland onder water, Adriaan geeft uitleg

Hieronder nog een paar foto's over de Boerendag van onze vaste fotograaf Wim van de Pol.Deel dit bericht met je vrienden!