dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

'Kunstfanaatjes' lanceert eerste Jonge Peuter Museumtour van Nederland in Dordrecht

3 augustus 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In het buitenland wordt er al jaren flink mee geëxperimenteerd: tours voor de allerkleinsten in de kunstmusea. In Nederland is er nog geen educatief aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Eerder lanceerde Kunstfanaatjes een Baby Museum Tour in Den Haag, en nu op 5 en 7 september staat er een Jonge Peuter Museum Tour op stapel voor de kleine kunstfanaatjes vanaf twee jaar oud van de Dordtse kinderopvangorganisatie COKD in het Dordrechts Museum.

Naar het museum met jonge kinderen
Een kunstmuseum bezoeken met jonge kinderen is voor sommige mensen nog even wennen. In de Verenigde Staten Engeland en Duitsland zijn al heel wat culturele instellingen die educatieve programma’s aanbieden voor de allerkleinsten. Ook in België wordt er sinds vorig jaar mee geëxperimenteerd. In de Nederlandse kunstmusea is nog geen aanbod. Als deze leeftijdsgroep al in het museum komt, is dat vaak wanneer er een activiteit voor oudere broers of zussen georganiseerd is.

De taak van de ouders is dan om de kleintjes in toom te houden: niet laten gillen, huilen, kruipen of rennen tussen de peperdure kunstwerken. Volgens Brigitte Timmermans en Martine Blijdorp, beide Dordtse moeders, is het nu tijd om aan de allerkleinsten te denken. “Ook jonge peuters kunnen van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum.”

Jonge kinderen en kunst
Het is belangrijk dat jonge kinderen in aanraking komen met kunst. Op het kinderdagverblijf is veel creatief aanbod: van muziek, tekenen tot knutselen en dansen. Maar het is nog niet vanzelfsprekend om met kleintjes naast de kinderboerderij en de speeltuin als uitje te kiezen voor een kunstmuseum. En dat is jammer, want de doelgroep 0-4 jaar is heel geschikt voor een museumbezoek, zo sluit het aan bij thema’s als kleur en vorm en maken kinderen kennis met de begrippen museum, kunst en een schilderij. Het praten over kunst bevordert bovendien de cognitieve en verbale vaardigheden. En bovenal: het is hartstikke leuk!

Samenwerking met COKD en Dordrechts Museum
De Centrale Organisatie Kinderopvang Drechtsteden is onderdeel van de SWK-groep en bestaat al sinds 1876. En daarmee is zij het oudste kinderdagverblijf van Nederland. Hiermee is een mooie link gelegd met een van de oudste musea van Nederland: het Dordrechts Museum dat dit jaar 175 jaar bestaat. Het is voor het eerst dat Stichting Kunstfanaatjes de handen ineenslaat met een kinderopvangorganisatie.

Museumdirecteur Peter Schoon: "Het museum wil een ontmoetingsplek te zijn waar iederéén, dus ook de allerjongste bezoekers, kunst op zijn eigen manier kan beleven."

Hans & Parkie, de olifantjes van de koning
Kunstfanaatjes heeft een leuke en innovatieve rondleiding ontwikkeld voor kinderen vanaf twee jaar oud in het Dordrechts Museum. De peuters worden met liedjes, beweging en voorwerpen meegenomen in de wonderlijke wereld van dierenschilder Aert Schouman in de tentoonstelling “Een Koninklijk Paradijs”. Alle zintuigen komen tijdens de tour aan bod: ontdekken en beleven zijn de sleutelwoorden. De pedagogisch medewerkers leren tevens spelenderwijs hoe ze samen met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. 

Stichting Kunstfanaatjes
Op 1 januari 2017 begon Dordtse moeder Brigitte Timmermans het online platform Kunstfanaatjes. Met als motto ‘kunst is leuk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’ heeft de Stichting als doel families en professionals met jonge kinderen te motiveren om een kunstmuseum te bezoeken. En dat ze hier in een behoefte voorzien, mag duidelijk zijn door alle reacties van (groot)ouders uit het hele land en de (inter)nationale persaandacht. Een team van 15 vaste redacteuren reist door heel Nederland om verslag te doen van hun ervaringen in de kunstmusea. Ook offline worden projecten en producten georganiseerd zoals Museum Tours, Ouder Museum Meet-Ups, workshops en trainingen.

Lees meer over:

cadeau kunst musea
Deel dit bericht met je vrienden!