dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht boos op Chemours: mooie woorden en geen daden

25 juli 2017

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht zegt 'zeer verbolgen' te zijn dat Chemours bij de rechtbank in beroep is gegaan tegen de nieuwe vergunning, die onder meer de uitstoot van GenX-stoffen beperkt. Volgens Dordrecht doet het bedrijf aan mooie woorden, maar niet aan daden.

Chemours beloofde herhaaldelijk alles te doen om de uitstoot van stoffen zo ver mogelijk te beperken. Toen dat in een nieuwe vergunning werd vastgelegd, liet het bedrijf weten dat op één onderdeel niet te kunnen waarmaken.

Lucht
Het gaat om de stof E1, één van de stoffen die gebruikt wordt bij de GenX-techniek. Deze GenX-deelstof wordt zowel via de afvalwaterzuivering geloosd in de rivier, als in de lucht. Met de beperking op het water is Chemours akkoord, met die op de lucht niet.

Al enkele weken geleden liet het bedrijf aan de Provincie Zuid-Holland weten op dat ene punt niet akkoord te gaan met de aangescherpte vergunning. De Provincie heeft nu formeel aan de gemeente Dordrecht laten weten dat Chemours de hele vergunning aanvecht.

Onderdeel
Chemours zegt alleen bezwaar te hebben tegen één onderdeel van de nieuwe vergunning (over E1) maar dat het juridisch niet anders kan dan de héle vergunning aan te vechten. Het bedrijf liet op 6 juni al weten "onmogelijk" aan dat deel van de vergunning te kunnen voldoen.

Dordrecht heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) een brief gestuurd, waarin gevraagd wordt haast te maken met nieuw beleid voor het vergunnen van nare stoffen. "Dat is een nationaal thema en speelt hier sterk", zegt burgemeester Peter van der Velden.

Tuintje
In de brief vraagt Dordrecht haar ook om zo snel mogelijk het RIVM en de Volksuniversiteit Amsterdam met elkaar aan tafel te krijgen. De instituten oordelen verschillend over de vraag of groente en fruit uit tuintjes rond de fabriek nog gegeten kan worden.

De VU ontraadde dat vorige week in De Volkskrant, omdat er 'onrustbarende' hoeveelheden PFOA en GenX in de tuintjes terecht zijn gekomen. Het RIVM oordeelde eerder dat dat wel meeviel. "Dit schept onduidelijkheid, wat moeten mensen nu?", zegt Van der Velden.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees meer over:

rechtzaak chemours
Deel dit bericht met je vrienden!