woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

'Allemaal op de schoolfoto:' Museumdirecteur Tijs van Ruiten houdt praatje bij een object

25 juli 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het is een diepgewortelde traditie in Nederland: de schoolfoto. Generaties kinderen gaan elk jaar zowel individueel als gezamenlijk met alle klasgenootjes (én de leerkracht) op de foto. Hoe is die traditie ontstaan? En is het iets typisch Nederlands? Vrijdag 4 augustus vertelt museumdirecteur Tijs van Ruiten er alles over in het Onderwijsmuseum. U bent om 15.00 uur van harte welkom. Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden.

Herinnering
De traditie dateert nog uit de tijd dat fotografie duur was en weinig mensen over een eigen camera beschikten. De foto’s die op school werden gemaakt, waren vaak de enige foto’s die ouders van hun kinderen hadden. De klassenfoto was (en is) voor veel kinderen een waardevolle herinnering aan hun schoolcarrière – en aan de kinderen waarmee ze in de klas zaten.

Waarde
Hoewel de fotografie zijn exclusieve karakter al lang heeft verloren, bleef de waarde van de klassenfoto intact. Onlangs bleek dat toen ouders de school van hun kinderen voor het gerecht daagden omdat zij door het Suikerfeest vrij waren op het moment dat de schoolfotograaf langskwam. Het ontbreken op de klassenfoto werd als ‘discriminerend’ en pijnlijk ervaren.

Rijke historie
In de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum bevinden zich duizenden school- en klassenfoto’s. Vrijdag 4 augustus neemt directeur Tijs van Ruiten u mee door de rijke historie van deze foto’s en laat u de mooiste exemplaren zien.

Elke maand organiseert het Nationaal Onderwijsmuseum een ‘Praatje bij een object’ uit de collectie van het museum. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl.

Praatje bij een object: De Schoolfoto
Wanneer:  vrijdag 4 augustus 2017 van 15.00 – 15.30 uur
Waar:  Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht
Kosten:  Gratis deelname op vertoon van uw entreebewijs

Foto: Op vrijdag 4 augustus verzorgt Tijs van Ruiten een ‘Praatje bij een Object’ over de schoolfoto in het Onderwijsmuseum (foto: Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht)

Lees meer over:

onderwijs museum schoolfoto
Deel dit bericht met je vrienden!