woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Zeldzaam schoorsteenstuk Schouman terug in Dordrecht

5 juli 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Kunsthandel Rafael Valls ontdekte vorig jaar een groot vogelstuk van Aert Schouman in Spanje en heeft het beschikbaar gesteld voor de huidige tentoonstelling over de dierenschilder in het Dordrechts Museum. Het blijkt een van de zeldzame decoratieve schilderijen met vogels te zijn die Schouman voor Dordrecht maakte. Tot 1910 hing het in huis De Onbeschaamde in de Wijnstraat. Vanaf vandaag is het na ruim een eeuw weer in Dordrecht te zien, op de tentoonstelling Een koninklijk paradijs.

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum spreekt van een ontdekking: 'Het is vooral bijzonder dat het uit De Onbeschaamde komt, het mooiste huis in Dordrecht, van architect Pieter Post. We wisten dat Schouman voor de zijkamer aan de tuinkant een schoorsteenstuk met vogels had gemaakt, daar is ook een oude foto van, maar het was verloren gewaand.' In 1759 schilderde Schouman het grote vogelstuk voor Adriaen Stoop, de toenmalige eigenaar van het classicistische huis in de Wijnstraat. Schouman woonde toen al in Den Haag, maar voerde zo nu en dan nog opdrachten in zijn geboorteplaats uit.

'Zijn decoratieve stukken met vogels waren vooral populair in Den Haag en Middelburg, dit is het belangrijkste en best bewaard gebleven vogelstuk uit Dordrecht', aldus Paarlberg. In 1910 werd het helaas verwijderd en verkocht bij veilinghuis Mak. Het grootste deel van Schoumans decoratieve werk onderging dit lot. Schouman schilderde voor de voorkamer echter nog een schoorsteenstuk en twee bovendeurstukken met verhalende voorstellingen die niet verkocht werden en nog altijd 'in situ', op de oorspronkelijke plaats, aanwezig zijn. Na allerlei omzwervingen kwam het schoorsteenstuk met vogels in Spanje terecht waar kunsthandel Rafael Valls het vorig jaar ontdekte.

Paarlberg: ' Zo'n vondst en de terugkeer naar Dordrecht is altijd een klein feestje: weer een puzzelstukje op zijn plaats! We konden het op het laatste moment nog in de catalogus toevoegen en nu kan het op de tentoonstelling vergeleken worden met andere topstukken van Schouman.' Zo blijkt een Zwarte Hokko op het schoorsteenstuk in dezelfde houding te zijn overgenomen op een van de behangsels uit Huis ten Bosch. Die unieke kamerbeschildering met de dieren van prins Willem V schilderde Schouman bijna 30 jaar later. De tentoonstelling Een koninklijk paradijs. Aert Schouman en de verbeelding van de natuur is nog tot en met 17 september in het Dordrechts Museum te zien.

Bijschriften foto's:
- Aert Schouman, Schoorsteenstuk met Kaneeltortels, Zilverfazant, Zwarte Hokko en Krooneend, 1759, doek, 210 x 94 cm, Londen, Rafael Valls Old Master Paintings
- Foto van de schouw met het schoorsteenstuk uit de catalogus van de veiling Dordrecht (Mak), 15 juni 1910

Lees meer over:

museum schoorsteenstuk
Deel dit bericht met je vrienden!