woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe muurschilderingen maken de Vogelbuurt een stuk levendiger

1 juli 2017

DORDRECHT - “Het schilderen valt niet mee, het is meer tamponneren”, merkt Jan Scheffe op. Hij schildert waterlelies op één van de kopgevels van de portiekflats in de Adelaarstraat. Het wordt een enorme muurschildering van zo’n honderd vierkante meter. Zijn ontwerp is vorige maand uitgekozen om de Vogelbuurt mooier en creatiever te maken, en ontmoeting te bevorderen. In de Vogelbuurt zijn al twee muurschilderingen daar komen er nu nog eens zes bij. Iets verderop zijn Jim van Zeben en Bob Struijk eveneens een gevel aan het beschilderen..Het project heet Vogelkunst en is een initiatief van Broedplaats Het Vogelnest in samenwerking met woningcorporatie Woonbron. 

“Het is voor het eerst dat ik een muurschildering doe”, vertelt Jan. “Het leek me wel een uitdaging, zo’n grote muur.” De Alblasserdammer zag de oproep om een ontwerp in te leveren in het Algemeen Dagblad en besloot er op te reageren. Vanmorgen is de muur voor beschilderd in de kleuren die Jan in zijn ontwerp heeft gebruikt: onder lichtblauw en boven een soort geel. “Ik schilder al een jaar of veertig, veelal realistisch en figuratief, en ik maak bronzen beelden. Na de vakantie exposeer ik in het Albert Schweitzerziekenhuis, in Dordtwijk.”

Waslijn met veertjes
Jan haalt de ontwerpschets tevoorschijn uit de kofferbak van zijn auto. Het is een tak met een ijsvogel erop, met een sjaaltje om zijn nek. Op de voorgrond is water met waterlelies en lisdodden en op de achtergrond pronkt een schaap. “Ik was er vrij snel uit”, vertelt Jan. “Mijn kenmerk is dat ik er iets leuks in wil brengen. Zo maak ik bronzen beeldjes van ijsvogeltjes. Die krijgen een sjaaltje.” Hetzelfde ijsvogeltje met sjaaltje komt terug in de muurschildering. ”Het staat voor de geborgenheid die Woonbron biedt, door sociale woningen aan te bieden”, zegt Jan. “De lisdodden zijn in de volksmond sigaren. Je moet er niet van opkijken als er straks sigarenbandjes omzitten. Er komt een waslijn waaraan veren hangen te drogen. Ik heb er ook babyveertjes tussen zitten. Ik dacht: het zou leuk zijn als er niet alleen blauwe, maar ook roze veren bij zitten. Dat vind ik leuk, het is een soort toegevoegde waarde.”
.
Jan gebruikt voor de muurschildering voornamelijk kwasten. “Ik werk altijd met de kwast. Met stoepkrijt teken ik eerst een raster op de muur. Dat valt niet mee, omdat de muur zo ruw is. Je creëert van niets iets. Dat is waar het om gaat.” Vandaag op 29 juni hoopt Jan de onderkant af te krijgen, waar hij geen hoogwerker voor nodig heeft. Maandag krijgt hij de hoogwerker en kan dan verder met de bovenkant van de muur.

Even nieuwe verf halen
Iets verderop in de straat werken de Sliedrechter Bob Struijk en de Dordtenaar Jim van Zeben aan een andere muur. Ook Sven van der Put schildert mee, hij is even nieuwe verf halen. Jim brengt beneden met een roller rood aan op de muur. De schetslijnen laat hij open, zodat je ze goed blijft zien. Later komt hier zwart overheen. Bob staat op de hoogwerker en schildert boven. Jim was helaas te laat met het inleveren van een ontwerp en besloot vanmiddag Bob te gaan helpen. “Ik heb nu geen project, dan kan ik wel even helpen”, zegt hij loyaal.Het ontwerp voor de muur, van een trotse valk, komt van Bob. “Ik had me aangemeld voor de wedstrijd en ben gelijk gaan schetsen”, vertelt hij nog steeds even enthousiast. “Eerst had ik een zwart-wit versie. Die was ook wel tof. Ik had een kleurenversie meegestuurd en het Vogelnest zei: “die willen we hebben.” Het Vogelnest had gezegd: “we hebben het liefst iets met een vogel.” Ik zag de Valkstraat en dacht: ik wil de Valkstraat doen. Ik vind het een tof beest en had een idee; ik kon er wel wat mee. Het is leuk om hem trots neer te zetten. Ik hoop dat de buurt er een trots gevoel bij krijgt. Ik denk dat ik een positief beeld neerzet. Het zijn stuk voor stuk toffe muurschilderingen die hier komen. Ik hoop dat het de jeugd inspireert om meer te gaan schilderen.”

ingewikkelde afbeelding
“Het is de eerste keer dat ik zo’n grote muur doe”, aldus Bob. “Normaal ben ik grafisch ontwerper en heb een eigen bedrijf: Sharksgallery. Met de bespreking van de muurschilderingen ontmoette ik de andere kunstenaars. Eén van hen had gezegd: “ik kan wel iemand regelen. Het is zo’n grote muur en het is een ingewikkelde afbeelding. Het is fijn als er iemand boven en een ander beneden bezig is.” Er zijn veel details, het is veel werk. ” Sven helpt zodoende Bob de hele week.

“Met een spuitbus heb ik op de muur een schets gemaakt”, legt Bob uit over hoe hij te werk is gegaan. “In een loods had ik op de kop geoefend. Dat ging verrassend goed.” Bob heeft het raster op de muur gespoten in grijs, als hulpmiddel om de schets op de muur te tekenen. De schets is ook in het grijs. Eerst schildert hij en spuit er later zwarte lijnen over. Alleen het raster viel niet mee, dat zat in het begin niet goed. Maar nu alles er op staat heeft hij er een goed gevoel over.

Aan de overkant van de muur met de valk heeft Danny le Bruin een schildering van meerdere kolibries in blauwtinten gemaakt. Het is bijna af en vanmiddag werkt hij er verder aan. De straat wordt zo al een stuk levendiger.

Deel dit bericht met je vrienden!