vrijdag 25 juni 2021

Alles over Dordrecht

Scholen moeten social media voor 1 januari volgend jaar opschonen

27 juni 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / PAPENDRECHT - In de media lazen we vandaag over de nieuwe wetgeving rondom de privicy van leerlingen op scholen, en over het delen door scholen van leerlinggegevens op sociale media. Het Willem de Zwijger College uit Papendrecht heeft volgens deze berichten al hun social media opgeschoond, en ook het Insula College in Dordrecht is druk bezig met het aanpassen hun privacy protocollen.

Begin volgend jaar gaat er een nieuwe wetgeving rondom de privacy van leerlingen van kracht worden. Een kijkje bij de Autoriteit Persoonsgegevens levert hierover het volgende op: "Mag een school persoonsgegevens van een leerling op internet plaatsen?"

"Dit mag alleen met toestemming. Leerlingen van 16 jaar of ouder moeten zelf toestemming geven. Is de leerling onder de 16 jaar, dan heeft de school toestemming nodig van een ouder. Maar ook met toestemming mag de school niet zomaar alle persoonsgegevens vrijuit op internet publiceren. Vanuit de Wet bescherming persoonsgegevens moet een school extra maatregelen treffen om de privacy van leerlingen en leraren te beschermen.

De school moet bijvoorbeeld de gegevens afschermen voor onbevoegden (met een wachtwoord) en voor zoekmachines. Zijn de gegevens alleen van belang voor de leerling, zoals gegevens over ziekte of behaalde resultaten? Dan mag de informatie alleen toegankelijk zijn voor de leerling of zijn/haar ouders.

Toestemming intrekken
Een leerling of ouder die eerder toestemming gegeven heeft aan de school om gegevens op internet te plaatsen, kan die toestemming altijd intrekken. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een voorbeeldbrief."

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Lees meer over:

lage waard social media insula
Deel dit bericht met je vrienden!