vrijdag 25 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht Monumenteel brengt opnieuw het boek 'Oude Gebouwen te Dordrecht' uit

19 juni 2017

DORDRECHT - Dordrecht Monumenteel heeft opnieuw het inmiddels zeldzame boekje ‘Oude Gebouwen te Dordrecht’ uit 1900 uitgebracht. Het boekje is geschreven door de Vereniging tot instandhouding van oude gebouwen in Dordrecht.

In december 1895 werd de Vereniging tot instandhouding van oude gebouwen te Dordrecht opgericht. Deze vereniging inventariseerde de oude Dordtse gebouwen die er toen waren en verzamelde die in het boek 'Oude Gebouwen te Dordrecht.’ De chronologische lijst bestaat uit bijna 600 nummers.

Het kan als voorloper en basis van de later samengestelde monumentenlijst van Dordrecht worden beschouwd. Helaas zijn sedert die tijd nog veel hier beschreven juweeltjes van bouwkunst uit het Dordtse stadsbeeld verdwenen. In 1925 werd dit particulier initiatief overbodig door de van overheidswege ingestelde Monumentencommissie.

Het boekje is in 1900 in een kleine oplage gedrukt en geeft een schat aan informatie. Het duikt sporadisch op bij het antiquariaat. Dit was voor Dordrecht Monumenteel aanleiding om het opnieuw uit te geven, zodat zowel monumentenliefhebbers als degenen die beroepsmatig bij Dordtse monumenten betrokken zijn over deze nog steeds belangrijke beschrijvingen kunnen beschikken.

Het worden besteld bij boekhandel Vos en van der Leer of op hun webwinkel www.dordtsebestseller.nl/books/124219. U kunt het ook afhalen op het Augustijnenhof. Stuur een mail naar dienstencentrum@augustijnenhof.nl. U ontvangt bericht zodra het voor u gereed ligt. Het boekje kost € 19,95.

Deel dit bericht met je vrienden!