dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

FNV waarschuwt bioscoopmedewerkers Kineopolis Dordrecht: 'Werkgevers halen loondumpplan weer van stal'

15 juni 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - FNV Media & Cultuur trekt de komende periode langs de Nederlandse bioscopen. De bond gaat bioscoopmedewerkers informeren over het voornemen van hun werkgevers om flink te gaan snijden in hun arbeidsvoorwaarden. Vrijdag 16 juni informeert de FNV medewerkers van Kinepolis in Dordrecht.

Wanneer: 16 juni 
Wat: Informeren bioscoopmedewerkers Kinepolis Dordrecht over de gevolgen van hun 'loondumpplan'
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Kinepolis Dordrecht, Lijnbaan 200, 3311 RL Dordrecht

Paul Smink, bestuurder FNV Media & Cultuur: ‘We weten dat een aantal grote bioscoopwerkgevers – waaronder Kinepolis – buiten de vakbonden om een eigen arbeidsvoorwaardenregeling willen. We verwachten dat de werkgevers dan komen met een loondumppakket met ernstige verslechteringen op loon, toeslagen, provisieregelingen, vakantiedagen en andere verlofposten. Het aangekondigde schrappen van de buffettoeslag - 3% provisie op de verkoop van drinken en snacks - gaat medewerkers al meer dan honderd euro per maand kosten. Ook staat nu in de cao een afspraak dat contract minstens 5 uur per week is. Die garantie is er straks niet meer.’

Loondumpplan weer van stal gehaald
De cao bioscoopbedrijf werd onlangs opgezegd door de bioscoopwerkgevers, verenigd in de NVBF. De afspraken lopen eind van deze maand af. Voor leden van de vakbond blijven de oude, gunstigere, cao-afspraken van toepassing, Dit betekent dat werkgevers de werknemers zonder vakbondslidmaatschap kan dwingen tot een eigen, minder gunstige, arbeidsvoorwaardenregeling. Dit is begin dit jaar nog geprobeerd door Kinepolis. Smink: ‘Kinepolis wilde hard snoeien in de arbeidsvoorwaarden, maar trok na appѐl van de FNV over de cao-werking tot 1 juli zijn keutel in. Inmiddels is bekend dat Kinepolis na 1 juli a.s. het eerdere loondumpplan weer van stal gaat halen. Het risico bestaat dat nog meer bioscopen dit voorbeeld gaan volgen.’

Stop race naar beneden bij bioscopen
FNV Media & Cultuur heeft steeds het belang van centrale en eerlijke afspraken benadrukt bij de werkgevers. Smink: ‘Helaas hebben werkgevers zich in het cao-traject niet van hun beste kant laten zien. Maandenlang hielden zij de boot af en wilden ze niet praten over een verlenging van de cao. En toen we eindelijk begin dit jaar weer aan tafel kwamen, bleek dat zij geen enkele, oprechte interesse hadden om goede arbeidsvoorwaarden af te spreken voor deze grote groep, vaak jonge, medewerkers. Deze race naar beneden moet stoppen. Kinepolis en de andere bioscoopketens in Nederland laten mooie cijfers zien. Door zo het mes te zetten in hun arbeidsvoorwaarden, behandelen zij hun hardwerkende medewerkers op schandelijke wijze.’

FNV Media & Cultuur gaat in juni alle bioscoopketens langs om werknemers uit te leggen dat hun loonstrook er heel anders uit kan gaan zien vanaf juli. Smink: ‘Voor iedereen die lid is van de FNV, of dat voor 1 juli wordt, moeten de werkgevers gewoon de oude cao blijven toepassen. Voor medewerkers die niet lid zijn, lopen de cao-afspraken dus binnenkort af. Dat kan duizenden euro’s op jaarbasis kosten.’

Bron foto: Fokko van der Straaten.

Lees meer over:

FNV bioscoop salaris
Deel dit bericht met je vrienden!