Friday 24 September 2021

Alles over Dordrecht

Bronzen erepenning aan de heer Keijzer, voormalig hoofdorganist van de Grote Kerk, uitgereikt

9 juni 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op vrijdag 9 juni reikte wethouder de heer P.H. Sleeking, om 20.35 uur een bronzen erepenning uit aan de heer A.J. Keijzer, voormalig hoofdorganist van de Grote Kerk. De uitreiking vond plaats tijdens een muzikale hommage aan de heer A.J. Keijzer, die ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag in de Grote Kerk van Dordrecht werd georganiseerd. Deze muzikale bijeenkomst begon om 20.00 uur.

Aan de heer Keijzer is de bronzen erepenning van de stad Dordrecht toegekend vanwege zijn verdiensten voor het culturele leven van Dordrecht in het algemeen en voor de orgel(concert)cultuur in het bijzonder. De inscriptie op de penning luidt: A.J. Keijzer, vanwege zijn indrukwekkende staat voor de orgel(concert)cultuur in Dordrecht

Gedurende de periode 1976 – 1997 was de heer Keijzer hoofdorganist van de Grote Kerk. Naast het begeleiden van kerkdiensten organiseerde hij ruim 430 concerten met in totaal meer dan 160 verschillende solisten en ensembles. De opbrengst van de concerten kwam geheel ten goede aan het onderhoud van de instrumenten. Organisten van naam en faam uit binnen- en buitenland verleenden een bijdrage aan de goed bezochte concertreeksen. Dit had tot het gevolg dat de stad Dordrecht bij de (inter)nationale top van organisten op de kaart gezet werd.

Naast zijn functie als hoofdorganist fungeerde de heer Keijzer als docent bij de conservatoria van Rotterdam en Maastricht. Zijn studenten kregen les op het Kam-orgel van de Grote Kerk. De heer Keijzer was én is nog steeds een befaamde componist. Tenminste 106 orgelwerken heeft hij gecomponeerd. 

De heer Keijzer heeft zich ook met hart en ziel ingezet voor het behoud van de orgelcultuur in Dordrecht. Mede door zijn vasthoudendheid werd in 1987 het Kam –orgel gerestaureerd en dankzij zijn bemoeienis later ook het Maarschalkerweerd-orgel van de Augustijnenkerk. De heer Keijzer was ook betrokken bij tal van culturele initiatieven in Dordrecht.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!