dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Nuon Solar Team jureert bij ontwerpwedstrijd Focus op Bèta

8 juni 2017 (door Eva Baars)

DORDRECHT - Donderdag 8 juni vond bij Duurzaamheidscentrum Weizigt de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van Focus op Bèta plaats. Brugklassers uit Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht streden tegen elkaar met zonnepaneelautootjes die zij zelf ontworpen en gemaakt hadden. Leden van het Nuon Solar Team, met hun solar car Nuna, waren aanwezig om de zonnewagens te beoordelen.

De afgelopen periode hebben brugklassers van de deelnemende scholen, De Lage Waard,  DevelsteinCollege, Insula College, Johan de Witt-gymnasium, Stedelijk Dalton Lyceum en Willem de Zwijger College, in teams een zonnepanneelautootje ontworpen en gemaakt. Donderdagmiddag verzamelden de beste teams van elke school zich bij Weizigt. Op een speciale baan lieten zij vervolgens zien wat hun creaties in huis hadden. Een speciale jury bestaande uit (voormalig) leden van het Nuon Solar Team beoordeelden de solar cars op snelheid, vormgeving maar ook op de samenwerking tussen de teamleden.
Mark Hupkens, in 2015 teamcaptain van het Nuon Solar Team, prijst de leerlingen om hun ontwerpen. 'Het niveau ligt erg hoog. Van de 9 autootjes hebben er 6 de finish gehaald, dat is veel meer dan wat wij met onze auto's halen!'
Team 2 van het Stedelijk Dalton Lyceum gaat er uiteindelijk met de prijs voor het snelste autootjes vandoor. Team 1 van De Lage Waard mocht de prijs voor het beste ontwerp in ontvangst nemen. 'Jullie hebben de designstappen doorlopen die wij als team ook doorlopen, werken goed samen en weten jullie ontwerp goed te presenteren!', complimenteert Mark.

Solar car Nuna
Naast de zelfontworpen solar cars kon ook solar car Nuna bewonderd worden waar het team in 2014 mee heeft gestreden. Speciaal voor de ontwerpwedstrijd parkeerde het Solar Team de beroemde zonnewagen op het terrein van Weizigt. Vol bewondering luisterden de leerlingen naar de uitleg van het team uit Delft dat al vele prijzen won met Nuna. Op 8 oktober 2017 zal de nieuwste variant van Nuna tegen universiteiten van over de hele wereld racen. 

Focus op Bèta
Binnen het project Focus op Bèta werken middelbare scholen uit Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt samen. Het doel van deze samenwerking is om het bèta-onderwijs in de regio te versterken door middel van technische opdrachten voor klas 1, 2 en 3 en door het organiseren van een profielwerkstukwedstrijd. Om nog beter te kunnen laten zien wat Focus op Bèta is en wat het project doet, is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder de leerlingen. Lotte Hartkoorn en Gabriëlle Scheijbeler presenteerden tijdens de ontwerpwedstrijd het door hen samen ontworpen logo dat een streetwise look combineert met professionaliteit.

Deel dit bericht met je vrienden!