Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'PVDA: 'Meer samenwerking tussen bedrijven en burgerinititieven''
19mei 2017

PVDA: 'Meer samenwerking tussen bedrijven en burgerinititieven'

DORDRECHT - Het Politieke Cafe over Zwerfafval was zeer druk bezocht. In de gezellige zaal van de Crabbehoeve waren veel bewoners gekomen om met ideeen maar zeker ook met grieven te komen. HVD, DW-Groen (Drechtwerk), Stadsbeheer en De Dordtse Doorpakkers waren aanwezig om met de bezoekers te praten over waarom het zwerfafval in onze stad toch zo hardnekkig is. Het lijkt wel of de stad vuiler wordt i.p.v. schoner.

Vooral DW-Groen ontlokte nogal wat verbazing. DW-Groen werkt met mensen met beperkingen. Zij zijn in 2 groepen ingedeeld: 1 groep ruimt zwerfafval op en 1 groep leegt de afvalbakken. Vraag was waarom niet alles tegelijk wordt gedaan? Maar dat kunnen hun werknemers niet volgens DW-Groen. Iedere groep heeft een duidelijk taak en tijdsplanning. Maar dat betekent dat het zwerfafval blijft liggen, tot de andere groep komt, ook al ligt het zwerfafval pal naast de afvalbak.

Ook het verschil in schoonmaakniveau in A, B en C categorieën wekte verbazing. Bewoners zijn hiervan niet op de hoogte. A-nivo is het hoogst, maar ook dan mag vuil blijven liggen. In binnenstad en in De Hoven geldt bijv. nivo A. Andere wijken zijn nivo B en bedrijventerreinen zijn nivo C. Daar mag dus meer vuil blijven liggen. Waarom De Hoven wel A en wij niet? Dat is discriminatie. Was de reactie van bewoners. Waarom weten bewoners niet dat zij A, B of C zijn?

Dordt moet schoon. Dat is een serieuze zaak, van ons allemaal. Daar was men het over het algemeen over eens.

Ideeen die naarvoren kwamen waren:
- betere samenwerking tussen de bedrijven die met zwerfafval bezig zijn en burgerinitiatieven zoals de Dordtse Doorpakkers (Tony Bruys)
- blikjesautomaten plaatsen, waar je je lege blikje in kan gooien en waar een bonnetje uitkomt met een bedrag dat je weer kunt besteden - lege blikjes vind je namelijk overal in de stad
- meer handhaving
- met sommige meldingen bij de Wijklijn wordt nooit iets gedaan, waarom niet / over het algemeen was men zeer tevreden met de Wijklijn waar je overlast kunt melden
- CROW (boek met beeldmeetlatten over zwerfafval) volstrekt onduidelijk, moet helder worden
- indeling in A, B of C categorie nog eens tegen het licht houden
- hotspots (zoals Admiraalsplein) beter aanpakken

De PvdA neemt ideeen mee bij de Kadernota behandeling, zeker het idee van de BlikjesautomaatDeel dit bericht met je vrienden!