Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Inzamelingsactie 'Houd de Herder Thuis in Dordt' bijna op de helft'
21apr 2017

Inzamelingsactie 'Houd de Herder Thuis in Dordt' bijna op de helft

DORDRECHT - De in februari gestarte actie voor het behoud van de zeven monumentale kamerschilderingen uit de reeks Il Pastor Fido van Aert Schouman (1741-1792) is al halverwege de totaal in te zamelen €300.000,-. Na diverse donaties van particulieren en bedrijven heeft de actie met een substantiële donatie van het Mondriaanfonds een tussenstand van € 149.077,- bereikt. De Stichting Thuis in Dordt hoopt middels diverse acties de komende 5 maanden het resterende bedrag in te zamelen voor het cadeau dat in september namens de Drechtstedenaren/Dordtenaren aan het 175-jarige Dordrechts Museum geschonken zal worden voor de openbare collectie. De actie loopt tot 17 september 2017.

Na de Gemeente Dordrecht, de Rabobank Drechtsteden en Ad Janssen die met de GasteRhoon Groep op de avond van de aftrap al een donatie deden, volgde enkele dagen daarna ook het Dordtse bedrijf Mampaey Offshore met een substantiële donatie. Gerard Mampaey vertelde “Deze aankoop is een bekroning voor het jubileumjaar en is een belangrijke aanwinst waarmee het Dordrechts Museum en daarmee Dordrecht zich landelijk weer eens op de kaart zet. Bovendien wordt de kunst openbaar tentoongesteld waarmee het maatschappelijk belang gediend wordt. Deze schilderijen zijn van en voor iedereen en horen thuis in Dordt”.

De Stichting heeft nog diverse acties in het vooruitzicht. Ze is op tournee langs regionale serviceclubs, benadert diverse regionale bedrijven. Op 20 mei tuigt de Stichting een publieksactie op. Die dag zullen afgevaardigden van de Stichting Thuis in Dordt, de Vereniging Dordrechts Museum en De Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum, voorzien van een kudde schapen, door de Dordtse Binnenstad de route van Voorstraat 125 (daar waar de wandschilderingen ooit voor gemaakt zijn) naar het Dordrechts Museum afleggen. De route is onderdeel van een publiekscampagne: Houd de Herder bij de schapenkoppen! waardoor de zeldzame 18e eeuwse 7 kamerschilderingen Il Pastor Fido ‘de trouwe herder’ in het 175-jarige Dordrechts Museum kunnen blijven! Hiervoor kunnen donateurs HERDER sms-en naar 4333.

De Vereniging Dordrechts Museum organiseert in het kader van het 175-jarig bestaan ook nog Jubileumwandelingen langs plaatsen en huizen waar bekende schilders gewoond en gewerkt hebben, waaronder Schouman. Deelnemen aan de wandeling met gids kost € 5.00 p.p, deels ten goede komend aan de actie ‘Houd de herder bij de Schapenkoppen’. Meer informatie vindt u op de website van VDM.

De monumentale reeks waar het om gaat is van bijzondere kunst- en cultuurhistorische waarde. Het is kenmerkend, vroeg 18de-eeuws voorbeeld van een ‘kamer in het rond’ met verhalende voorstellingen. Uitgebeeld zijn idyllische liefdesscenes in een arcadische sfeer. De meeste van deze schilderingen zijn rond 1900 verwijderd, verkocht en vaak verkleind en versneden tot handzame schilderijen. Schouman behoort tot de belangrijkste schilders van kamers in het rond. De Il Pastor Fido reeks is een van zijn mooiste en hoort oorspronkelijk thuis in Dordrecht (gemaakt voor Voorstraat 125). Volgens de adviescommissie van het Mondriaanfonds kan deze behangselkamer door de bijzondere kleurstelling tot het mooiste van Schouman en het beste van de decoratieve Hollandse schilderkunst uit de 18e eeuw worden gerekend. En bovendien vormt het geheel een prachtig ensemble. Het verheugt de commissie dat de behangsels een vaste plek in het museum zullen krijgen, vlak naast de eerder aangekochte behangsels van Van Strij. De doeken hangen nu tijdelijk in de openbare ruimte van het museumrestaurant in verband met de grote Schouman-tentoonstelling.

Deze aankoop wordt een belangrijke aanwinst waarmee het Dordrechts Museum en daarmee de regio zich landelijk weer eens op de kaart zet. De tentoonstelling van Aert Schouman, die in februari geopend is door Koningin Maxima, heeft inmiddels al ruim 26.500 bezoekers getrokken. Onderdeel van deze tentoonstelling zijn de openbaar tentoongestelde wandschilderingen Il pastor Fido. Deze prachtige doeken zijn van en voor iedereen en horen thuis in Dordt.

De actie loopt nog tot en met september 2017. Donaties kunnen rechtstreeks gedaan worden of u kunt fictief een onderdeel van een schilderij kopen. Alle informatie is terug te vinden via de website www.thuisindordt.nl.Deel dit bericht met je vrienden!