zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Prenten Ary Scheffer verhuizen even van museum naar de Dordtse Grote Kerk

18 april 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Twee originele prenten van schilder Ary Scheffer verhuizen op zondag 23 april tijdelijk van het Dordrechts Museum naar de Grote Kerk. De aanleiding is de speciale Vincent van Gogh Kerkdienst in de Grote Kerk. Ds. Paul Wansink zal om half elf voor gaan. Op 23 april 1877 schrijft Vincent aan zijn broer Theo over de kerkdienst in de Grote Kerk.

Hij bezocht deze kerk vaak. Hij kende de toenmalige voorganger Ds. Keller van Hoorn persoonlijk. In meerdere brieven schrijft hij hierover en ook over twee prenten van Ary Scheffer. Hij bewonderde zijn tijdgenoot enorm. Dit inspireerde Ds. Paul Wansink om exact 140 jaar later in zijn kerkdienst Vincent van Gogh en zijn bewondering voor Scheffer centraal te stellen.

De belangstelling voor het werk van Ary Scheffer blijkt uit meerdere van Vincent zijn brieven. Hij noemt ook zijn bezoeken aan het Dordrechts Museum, dat in 1877 nog te vinden was aan de Wijnstraat. Een van de prenten die tijdens de kerkdienst in de Grote Kerk te zien is, is de prent van Christus consolator (trooster). Deze prent had Vincent opgehangen in zijn Dordtse kamertje bij de familie Rijken. In de nagebouwde kamer van Vincent in de stadsbibliotheek was deze prent, een kopie ervan, in de afgelopen maanden te zien.

De prenten van Ary Scheffer die het Dordrechts Museum tijdelijk zullen verlaten, worden met grote zorg omringd. Ze krijgen op 23 april een prominente plek in de kerk op speciale standaards. De kerkgangers kunnen deze prenten van dichtbij bekijken .. en – net als Van Gogh - bewonderen. Een mooi gegeven.
Vincent van Gogh (1853-1890) reageerde in 1877 in een aparte notitie op een preek van ds. Keller van Hoorn in de Grote kerk.

De voorganger gaf in deze preek uiting aan zijn verdriet over het overlijden van zijn dochtertje. Dat raakte de toen 23 jarige Vincent zeer, want zijn ouders hadden een jaar voor zijn geboorte een zoontje verloren. Dit broertje van Vincent had ook de naam Vincent gekregen.

In de avondvesper in de Grote kerk op 23 april zal stadsorganist Cor Ardesch vanaf zeven uur in de avond in de geest van Vincent improvisaties spelen. Dat is dit jaar tevens de allerlaatste Vincent’ activiteit in Dordrecht.

Vier maanden lang waren er verschillende activiteiten om Dordrecht dichter bij Vincent en Vincent dichter bij Dordrecht te brengen.

De initiatiefgroep (ds. Paul Wansink, Ad Kasius, Bart van Aanholt, Ilse van Donkelaar en Hans Berrevoets) vindt dat de interesse en de belangstelling boven verwachting is geweest.

Hans Berrevoets: “We zijn aangenaam verrast dat zoveel mensen in beweging zijn gekomen, een activiteit hebben bedacht en uitgevoerd. We hebben ervaren dat onze werkwijze ‘iedereen is eigenaar van zijn/haar eigen Vincent’ activiteit’ goed heeft gewerkt. We hopen dat de aandacht voor Vincent en Dordrecht blijvend zal zijn."

Deel dit bericht met je vrienden!