zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Groeiende belangstelling voor plaatsing herdenkingssteentje voor laatste rabbijn van Dordrecht Katan

14 april 2017

DORDRECHT - Voor de plaatsing van een herdenkingssteentje op dinsdag 18 april voor de laatste rabbijn van Dordrecht - Katan - bestaat veel belangstelling.

Het Reformatorisch Dagblad (RD) besteedde er in de landelijke uitgave al aandacht aan. De naam van Katan zal op donderdag 4 mei ook worden genoemd in de christelijke herdenkingsdienst vanaf 19 uur.

Deze plechtigheid begint in de Singelkerk op de hoek Blekersdijk/Singel en is tijdig afgelopen zodat alle kerkgangers kunnen aansluiten bij de dodenherdenking op het Sumatraplein.

Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht zal dinsdag om 13 uur ook bij het laatste woonhuis van de rabbijn zijn aan de Rozenhof 22 om zo het belang van de plechtigheid te onderstrepen. De steen voor de laatste rabbijn blijkt betaald te zijn door de Dordtse Wilhelminakerk. De stichting, die de plaatsing van Stolpersteine in Dordrecht mogelijk maakt, is altijd op zoek naar organisaties en kerken die zo een steentje willen bijdragen aan het levend houden van de Joodse historie in de stad. Katan was de opvolger van Dordtse rabbijn Dasberg, die in 1932 afscheid nam.. De zoon van Dasberg, eens leerling van het Johan de Witt-gymnasium in de stad, werd in Amsterdam rabbijn en waaruit de hoofdstad weggevoerd. Simon Dasberg werd in 1945 omgebracht.

(eerder bericht Dordrecht.net)

DORDRECHT - Dinsdag 18 april worden er op de Rozenhof Stolpersteine gelegd voor het gezin van Barend Josua Katan, Dordrechts laatste rabbijn. Ook voor een Duits-joods kind dat bij de Katans inwoonde, Ernst Jacob Hesdörffer, wordt zo’n herdenkingssteentje geplaatst. Op drie andere locaties in de binnenstad komen die dag ook Stolpersteine, in totaal vijftien. Woensdag 14 juni volgen nog eens vijftien steentjes.

Barend Katan probeerde wanhopig waardevolle spullen te redden uit de synagoge aan de Varkenmarkt, waar vernielingen al gaande waren. Toen de bezetter dit ontdekte, moest hij als represaille mee op het allereerste transport naar kamp Westerbork. Op 30 april 1943 werd Katan vergast in Auschwitz. Zijn vrouw Roza, hun kinderen Samuel, Joseph en Milkah werden daar tergelijk eerder al vermoord, op 23 november 1942; pleegkind Ernst volgde op 28 februari 1943.

Een verre verwant van Barend Katan spreekt op de 18de april. Het is dr. Martijn B. Katan, biochemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook oud-Dordtenaar Jules Benedictus, die als kind Ernst Hesdörffer (1926) nog op school heeft meegemaakt en de oorlog heeft weten te overleven, houdt een korte toespraak. De plechtigheid, ter hoogte van nummer 22, begint om 13 uur, in aanwezigheid van het voltallige college van B&W.

Begin mei komt een broer van Ernst, Heinz Hesdörffer (1924), speciaal naar Dordrecht om het steentje op de Rozenhof te bekijken. Heinz zat elders in Nederland ondergedoken en kwam de oorlog wonderwel veilig door. In 2009 is hij vanuit de VS terugverhuisd naar zijn vroegere vaderland, naar een verzorgingstehuis in Frankfurt am Main. Daar vertelt hij nu op hoge leeftijd scholieren vertelt over de Holocaust. Zijn vrouw Lotte Mayer bleef achter in New York; zij wilde per se niet meegaan naar Duitsland. De echtelieden bellen elkaar sindsdien om 13 uur Europese tijd.

Vijftien steentjes worden er op de 18de april gelegd. De Duitse kunstenaar die deze herdenkingssteentjes heeft bedacht, Gunter Demnig, kan er dit keer zelf niet bij zijn. De Stolpersteine worden nu aangebracht door medewerkers van de gemeente, in de stoep bij de voormalige woningen van de Holocaust-slachtoffers.

Het is de vijfde keer dat de Dordtse werkgroep Stolpersteine steentjes laat plaatsen voor de tweehonderd joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht zijn opgepakt en gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Begonnen in april 2014 met acht steentjes, zijn er straks in juni in totaal 86 gemetseld. Op de website van de werkgroep[ (www.stolpersteine-dordrecht.nl) is kortgeleden een overzicht geplaatst van al deze steentjes. Daar staan ook verhalen over omgebrachte joodse Dordtenaren, reconstructies van hun leven. Het zijn er al 153.

De overige tien Stolpersteine worden op die 18de aangebracht op de Wijnstraat (bij nummer 195, 1 exemplaar, 11.30 uur), Voorstraat (bij nummer 293, 5 exemplaren; 12 uur) en op de Burg. de Raadtsingel (bij nummer 31, 3 exemplaren; 12.30 uur). Bij elke steenlegging voert iemand het woord, een nabestaande, een voormalige kennis of een lid van de werkgroep. Dordtenaren die uit belangstelling de plechtigheid willen bijwonen, zijn welkom. Details over het programma voor deze dag en voor de 14de juni staan op de website.

Deel dit bericht met je vrienden!