zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Sterrenburg 50 jaar krijgt een vervolg

5 april 2017

DORDRECHT - “Ik hoop dat er ook veel jongeren op af komen”, stelt Magda op buurbook. Die jongeren waren er, maar er waren gisteren vooral ook ouderen op de bijeenkomst over activiteiten in Sterrenburg en het maken van publiciteit daarvoor. Het is een vervolg op de viering van 50 jaar sterrenburg het afgelopen jaar. De ongeveer vijfentwintig aanwezigen bogen zich over welke activiteiten een vervolg verdienen en of er andere activiteiten kunnen worden gestart. Het was een gemêleerd gezelschap met buurtbewoners, mensen van diverse organisaties als De Zonnebloem en het Recycle café en de gemeente die bij elkaar kwamen in de Ontmoetingskerk.

Langzaam druppelen de mensen binnen. Er is veel herkenning onder elkaar, maar er zijn ook nieuwe gezichten. Peter van der Linden, wijkmanager van Sterrenburg, geeft een inleiding en vertelt wat de avond gaat brengen. Daarna verdeelt de zaal zich in groepjes, waarbij op grote vellen wordt geschreven welke activiteiten wenselijk zijn. Daaronder kunnen anderen schrijven of ze van deze activiteiten op de hoogte gehouden willen worden, of dat ze eraan deel willen nemen.

Gericht een datum prikken
Het is even denken welke activiteiten er vorig jaar hebben plaatsgevonden. Niet iedereen die vorig jaar actief was, is nu aanwezig. Op 1 juli blijkt het Zomerfeest, een feest voor mensen met een beperking, weer gehouden te worden. Ook de openluchtdienst, een samenwerking tussen verschillende kerken krijgt een vervolg. De Verenigingsmarkt.. iemand gaat navragen en komt even later terug: die gaat door. De erg wisselende opkomst bij activiteiten wordt besproken. “Als je iets organiseert moet je opboksen tegen het centrum”, merkt een deelnemer op. “Je moet gericht een datum prikken en er goed op letten dat er dan niks is.”

De vellen worden op tafels gelegd, zodat iedereen er op kan reageren. Er wordt een fiets- wandeltocht genoemd, een modeshow, een marktplaats voor ouderen, creatieve bijeenkomsten voor eenzame bewoners bij cultuurcentrum Sterrenburg. Het open huis, inloop en het kookhuis bij de Ontmoetingskerk en het oppassen van opa’s en oma’s op een huisdier. 55-plussers komen zo in contact met mensen die een oppas zoeken.

Waarde van groen
Na de pauze geeft Nasim een presentatie van het project ‘De waarde van groen’. Samen met Wessel gaat hij kijken hoeveel het Sterreburgpark bijdraagt aan bijvoorbeeld ontmoeting,  gezondheid en een prettige leefomgeving. Ze kijken wat bewoners en organisaties in het park willen en hoe het verbeterd kan worden.

Hierna geeft Peter een presentatie over communicatie. Het is fijn dat er veel gebeurd in de stad, maar hoe maak je dat bekend. De essentie volgens Peter is ontmoeting en gesprekken. Om dit te stimuleren zijn er veel kanalen. Hij noemt de wijkkranten die al 26 jaar bestaan, met in deze wijk de Sterrenburger. De wijkkranten geven nogal eens verwondering bij andere gemeenten. Peter: “Ze vragen: “Hoe doe je dat, waar haal je de mensen vandaan en hoe krijg je dat geregeld?”” Ook waren er 15 jaar lang wijkenwebsites. Dat bleek te bewerkelijk te zijn. Nu kan het wijknieuws bij Dordrecht Centraal terecht. “Er zijn weinig voorbeelden waar dat zomaar kan”, vertelt Peter. Tot slot komt het buurbook aan bod. Waar iedereen kan zien wat er in zijn wijk gebeurd, kan reageren of zelf een oproep plaatsen. 

Na de presentatie is er een drankje en praten verschillende aanwezigen door in een ongedwongen sfeer.

Zie ook:

Lees meer over:

activiteiten Sterrenburg
Deel dit bericht met je vrienden!