Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Vrijwilligers van 'Stichting Voorlezen' lezen in de Grote Kerk fragmenten uit brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef

27 februari 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op vrijdag, 3 maart wordt de Vincent van Gogh wandeling afgesloten in de Grote kerk in Dordrecht met een speciaal Vincent van Gogh concert. Stadsorganist Cor Ardesch zal het orgel, dat uit 1859(!) dateert, vanaf 22.00 uur laten klinken, zoals Vincent het in 1877 ook kan hebben gehoord. Na het concert zal Cor Ardesch vragen  beantwoorden van de luisteraars over zijn muzikale keuzes en zijn improvisatie op werk van Vincent van Gogh.

De kerk, die de later wereldberoemde schilder vaak bezocht, is de eindhalte van een uitverkochte Vincent van Gogh wandeling vanaf het Dordrechts Museum. Bijna tweehonderd mensen hebben zich hiervoor ingeschreven. Om zoveel mogelijk mensen iets van de Vincent sfeer uit het Dordrecht van 1877 te laten proeven, is de kerk vanaf 20.00 uur gratis open voor iedereen.

Vrijwilligers van Stichting Voorlezen lezen vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk fragmenten voor uit brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef. In zijn Dordtse periode van vier maanden schreef Vincent maar liefst veertien brieven aan zijn broer Theo. ,,Voorlezen uit de brieven van Vincent is een bijzondere ervaring. Je krijgt een persoonlijk inkijkje in het leven van Vincent van Gogh in Dordrecht. Je loopt als het ware even met hem mee. Als je dat da nook op een plek doet waar hij vaak is geweest en graag kwam, zoals in de Grote kerk, dan is dat extra bijzonder”, zo zegt Ilse van Donkelaar van Stichting Voorlezen. Zij is een van de zeven voorlezers die op 3 maart tijdens de wandeling brieffragmenten zullen voorlezen.

De Dordtse brieven van Vincent aan Theo zijn de rode draad tijdens de wandeling op vrijdagavond 3 maart. VVV-gids Henk Oldenziel heeft zorgvuldig die brieffragmenten geselecteerd die de mensen mee zullen nemen naar het Dordrecht van 1877. De wandeling start in het Dordrechts Museum, dat vanaf 1904 op de huidige plek te vinden is. Een logische plek om deze bijzondere wandeling te starten. Vincent kwam het werk van Ary Scheffer meermalen in het museum bekijken, dat in 1877 nog te vinden was aan de Wijnstraat. De wandelaars beginnen de wandeling dus in de sfeer an Ary Scheffer vanuit de blik van Vincent van Gogh.

De Dordtse initiatiefgroep Vincent van Gogh in Dordrecht (Ds. Paul Wansink, Ad Kasius, Ilse van Donkelaar, Bart van Aanholt en Hans Berrevoets) zegt aangenaam verrast te zijn door de grote belangstelling voor de Dordtse periode van Vincent van Gogh en in het bijzonder deze avondwandeling op 3 maart. Tot eind april zijn er nog allerlei activiteiten in Dordt die geïnspireerd zijn op Vincent van Gogh, te vinden op de website van de VVV Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!