Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies ondersteunt pleidooi voor straatnaam voor Aert Schouman

27 februari 2017

DORDRECHT - De straatnamencommissie Dordrecht, die in 2002 in de huidige vorm werd opgezet, krijgt weer eens de aan dacht. Columnist Kees Thies zet op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar weer een boom op. Aert Schouman, die met zijn werk thans centraal staat in het Dordrechts Museum, is nog niet vernoemd. Kees Thies geeft tevens aan niet gelukkig te zijn met de wijze waarop in de openbare ruimte dichter Kees Buddingh' en oorlogsheld Aart Alblas een plek hebben gekregen in het collectief geheugen.

Kees Thies schrijft:

Wist u dat er in sommige 'schildersbuurten' geen plek is voor een Jan Steenstraat omdat diverse gemeenten al over een Steenstraat beschikken?

Wist u ook dat er twee straatnamen bestaan die u ook achterstevoren kunt lezen? Dat zijn de Taartstraat en de Naaldlaan. En weet u wat de allerlangste straatnaam in Nederland is? Dat is de Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen.

Meer ga ik niet 'verraden' uit het kostelijke boekje 'Straatnamen met name' van René Dings. Als uw dagelijkse columnist van het alledaagse ontkom ik er natuurlijk niet aan om een 'bruggetje' naar Dordt te maken.

Neem nou die Jan Steenstraat... die hebben we hier inderdaad niet. Wél een Steenstraat, al wist ik eerlijk gezegd (schaam, schaam) niet wáár precies. Google Maps bracht uitkomst: het is eigenlijk niets meer dan een steegje dat vanaf de Kolfstraat naar de achterkant van Pim's Poffertjes- en Pannenkoekenhuis leidt. In Dordt is verder weinig 'gedoe' met straatnamen.

Nou ja, onlangs werd hier het Nassauplein omgedoopt tot Paulusplein, omdat iedereen dat plein tóch al zo noemde (uniek in Nederland) en persoonlijk vind ik dat onze beroemdste schrijver Kees Buddingh' er wat bekaaid vanaf komt met een veredelde parkeerplaats achter de bibliotheek. En erger nog: Aart Alblas, een van onze moedigste verzetsstrijders 'eren' we met een lullig achterafbruggetje in De Staart. Jaren geleden is geopperd dat de naam van de Dordtse Kil niet zou deugen omdat het woordje Kil bij Engelstaligen een morbide associatie zou oproepen. Verder trouwens nooit meer iets over gehoord.

Gisteren ontving ik een mailtje van plaatsgenote Elise Dekker, Zij vond het vreemd dat er in Dordt geen straat naar Aert Schouman genoemd is. Deze in 1710 op dit eiland geboren schilder trekt sinds vorige week in het Dordrechts Museum volle zalen met zijn prachtige behangselschilderingen vol exotische vogels.

Kan de Dordtse straatnamencommissie hem misschien op een shortlist zetten? Misschien iets voor dat nieuwe wijkje Stadswerven? Of mogen daar alleen maar scheepswerfnamen komen?

(elke dag Kees Thies bij ontbijt: Lees AD De Dordtenaar)

Lees meer over:

Aart Alblas aert schouwman
Deel dit bericht met je vrienden!