Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Gemeente beslist eind juni wie de aannemer wordt van project Prins Clausbrug

21 februari 2017

DORDRECHT - Met de aanleg van een nieuwe, 130 meter lange brug krijgt Dordrecht er in 2018 een blikvanger van jewelste bij. De brug, die de Prins Clausbrug gaat heten, verbindt de historische binnenstad met de nieuwe wijk Stadswerven en is bedoeld voor langzaam verkeer (fietsers en voetgangers).

Design & Construct Prins Clausbrug tbv de verbinding tussen ontwikkellocatie Stadswerven-Noord en woonwerkgebied De Start met de historische binnenstad. Uiterste aanmelddatum voor aannemers als gegadigde om de brug te gaan bouwen is 17 maart 2017 om 10:00 uur.

René van Zuuk Architekten heeft de brug, die over het Wantij komt te liggen, ontworpen. Omdat de nieuwe brug vijf meter boven het water ligt en een onbeperkte doorvaarthoogte gewenst is, heeft het architectenbureau gekozen voor een bijzonder constructieprincipe: een basculebrug met draaibare ballastmast. Door de draaibare mast, die dertig meter de lucht in steekt, wordt het openen en sluiten van de brug een happening, aldus de architect. Hij spreekt van ‘een prachtige beweging waarbij de mast eerst voor over buigt en daarna weer terugkomt’.

Vaak open en dicht
Het Wantij is een drukbevaren waterweg tussen de Biesbosch en Dordrecht, zegt Dick van ’t Hoff van de gemeente Dordrecht. Hij is projectmanager voor de Drechtsteden en houdt zich onder meer bezig met Stadswerven. ,,De binnenvaart maakt gebruik van het Wantij, maar ook cruiseschepen, de Waterbus en pleziervaart varen er. De brug zal redelijk vaak open en dicht gaan’’, aldus Van ’t Hoff.

Landmark
Voor het ontwerp heeft de gemeente Dordrecht in 2014 een prijsvraag uitgeschreven. Deze prijsvraag leverde liefst 127 reacties op. De gemeente selecteerde vijf visies. Deze uitgewerkte visies werden vervolgens getoond tijdens een expositie in DordtYart. Bezoekers van deze tentoonstelling konden reacties geven, die zijn meegewogen door de jury. Het ontwerpteam van René van Zuuk Architekten kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De jury omschreef het plan als een ‘zeer innovatief voorstel met een krachtige, sculpturale landmark, waarmee Dordrecht onmiskenbaar op de kaart wordt gezet’. De kleur van de brug is antraciet en past bij de kleur van andere bruggen in de stad.

Scheepshelling
Stadswerven is een schiereiland en bestond in het verleden voor een groot deel uit scheepswerven en aanverwante bedrijven, aldus Van ’t Hoff. De link naar vroeger blijft. ,,Een voormalige scheepsbouwloods is gerestaureerd en krijgt mogelijk een horecafunctie, verder is een kraanbaan behouden gebleven en opgeknapt. In het nog aan te leggen Wervenpark zijn de betonnen liggers van een scheepshelling een belangrijk onderdeel. Aan de overkant van het Wantij is de voormalige energiecentrale getransformeerd tot centrum voor podiumkunst en de watertoren tot hotel-restaurant Villa Augustus.’’

In totaal verrijzen circa 850 woningen in de nieuwe stadswijk. Het duurt volgens Van ’t Hoff nog acht à tien jaar voordat Stadswerven helemaal af is.

De gemeente Dordrecht beslist eind juni wie de aannemer wordt van dit project. De brug moet in december 2018 klaar zijn.

Lees meer over:

stadswerven Prins Clausbrug
Deel dit bericht met je vrienden!