Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht verwelkomt koningin Maxima bij opening tentoonstelling

19 februari 2017

DORDRECHT - Burgemeester Arno Brok noemde het een nieuw hoogtepunt voor Dordt in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij doelde op de opening door koningin Maxima van de tentoonstelling van werk van Aert Schouman. Zaterdag 17 februari was het zover. De koningin kwam naar  Dordrecht om de expositie koninklijk Paradijs en de verbeelding van de natuur, te openen in de Augustijnenkerk. Daarna deed ze het Dordrechts museum aan om de expositie te bezichtigen. Extra feestelijk is dat het museum dit jaar 175 jaar bestaat. Met de expositie wordt dit jubileum gevierd.

De vorige keer dat Maxima in Dordrecht was, was met Koningsdag in 2015. Dat werd toen met een uitbundig feest gevierd en de koningin danste op de muziek van Nielson. Gedanst wordt er vandaag niet, maar dat mag de pret niet drukken. Om 16.00 uur verzamelen al diverse mensen zich bij het museum. Dat komt door verkeerde berichtgeving in de media. Om 17.00 uur is er een flinke groep mensen, maar ook weer geen honderden, bij de Augustijnenkerk. Jong en oud hopen een foto van de koningin te kunnen schieten, anderen willen een glimp van haar opvangen. Het is prachtig weer en er hangt een verwachtingsvolle stemming. Intussen gaan tientallen genodigden de kerk binnen.

Tegen 17.30 uur is het zover. Verschillende politieagenten op motor komen de hoek om gevolgd door enkele auto’s, waar de koningin uitstapt. Er wordt geklapt en geroepen. De koningin geeft de burgemeester een hand, zwaait naar het publiek en gaat snel naar binnen, waar ze de opening van de tentoonstelling verricht. Daarna gaat ze met haar gevolg naar het museum. Hier neemt ze wat meer de tijd; ze lacht, zwaait en houdt een praatje met het publiek, waarvan ze een paar bossen bloemen krijgt. Dan gaat ze het museum in, waar ze een rondleiding krijgt, om na een uurtje weer te vertrekken om weekend te houden. Een kort maar krachtig bezoek.Bijzonder aan de tentoonstelling is dat een werk van Aert in het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima komt te hangen. Het is de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier. Later werd die in Paleis Huis ten Bosch geplaatst. Dit zijn vijf grote behangsels die onlangs gerestaureerd zijn. Tijdens de tentoonstelling is hij eenmalig te zien. Na afloop van de expositie worden ze na renovatie van Paleis Huis ten Bosch teruggeplaatst.

De tentoonstelling is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!