Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Treinen met gevaarlijke stoffen niet langzamer door Dordt

16 februari 2017 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Dordrecht en Zwijndrecht hoeven voorlopig niet te dromen van een snelheidsbeperking voor treinen met gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris Dijksma zei woensdagmiddag 15 februari 2017 tijdens haar bezoek aan Dordrecht, waar ook Burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht bij aanwezig was, dat ze wel ziet dat het spoor daar veiliger van wordt.

Op verschillende plekken in het land wordt daarmee geëxperimenteerd. Ze voegde er echter direct aan toe dat de capaciteit van het spoor zo'n beperking toe moet laten. Juist in Dordrecht, waar treinen de scherpste bocht van Nederland moeten maken, wordt het spoor nu al volledig benut. Dat gebeurt omdat de Betuwelijn door werkzaamheden in Duitsland tot minimaal 2022 maar beperkt bruikbaar is.

Volgens Dijksma is dat mede de reden om ontsporingsgeleiding in de bocht aan te brengen. Ze was in Dordrecht om het begin van die klus te vieren. Zowel de gemeente Dordrecht als het Bewonerplatform Spoor en Geluid menen dat die geleiding onvoldoende is om aan de veiligheidseisen te voldoen. Een snelheidsbeperking is daarom volgens hen als extra maatregel nog steeds nodig.

Foto's: Wim van de Pol.

Deel dit bericht met je vrienden!