Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Nieuw restaurant Smyrna Tandoor met Midden-Oosterse en Mediterraanse keuken op de Voorstraat

10 februari 2017

DORDRECHT - De Voorstraat is binnenkort een restaurant rijker. Smyrna Tandoor opent zijn deuren op 27 februari op nummer 261. Centraal in het restaurant staat de tandoor, als eerste in Dordrecht. Deze houtskooloven komt in de eetzaal van het restaurant te staan. Het is een grote ton. Onderin komt gloeiende houtskool, in het midden een plaatje, waarop de spiezen met vlees geplaatst worden en aan de zijkanten kunnen broden en wraps worden gedrukt. “De tandoor is speciaal en lekker”, zegt Ekrem Deniz Osmanogullari, de jonge eigenaar van de winkel. “Veel lekkerder dan een grill.”

Er wordt nog hard gewerkt om het pand op te knappen. Afgelopen vrijdag heeft Ali, de vader van Deniz, de buitenmuur wit geverfd en momenteel wordt de binnenkant aangepakt. “Ik ben officieel de baas”, zegt Deniz. “Maar het is een familiebedrijf, ik ga natuurlijk niet de baas spelen over mijn vader en moeder.” Zijn moeder heet Sezer. Deniz neemt het zakelijke gedeelte waar en helpt in de bediening en zijn ouders zijn goed bekend met de keuken. “Mijn vader heeft vanaf zijn twaalfde in restaurants gewerkt in Turkije”, vertelt Deniz.”Later heeft hij daar een eigen restaurant gehad. In 1999 zijn we naar Nederland gekomen. Mijn vader heeft hier in de bouw gewerkt, maar daar wilde hij mee stoppen. Het is een zwaar beroep. Wat hij altijd wilde was een restaurant openen. Hij heeft deze plek op de Voorstraat gevonden.”

Historisch aanpakken
De naam van het restaurant is Grieks. De familie komt van Izmir, een stad in het westen van Turkije. Vroeger heette dit Smyrna. “We willen het een beetje historisch aanpakken, door deze naam te gebruiken”, vertelt Deniz. “Waar wij vandaan komen lijkt de wijze van eten een beetje op die van de Grieken.

Ik ken Dordrecht pas een paar weken. We wonen in Utrecht en moeten nog beslissen of we in Rotterdam of Dordrecht gaan wonen. Nu met dit restaurant is het beter om in Dordrecht te gaan wonen, maar we moeten nog met zijn drieën beslissen. Dordrecht lijkt veel op Utrecht, met de scheefstaande huisjes. Het is een prachtig gezicht, ik voel me hier wel thuis.”

Saladebar en huisgemaakte gerechten
“Het mooie aan een tandoor is dat je er niks aan hoeft te doen. Het deksel gaat erop en je kijkt wanneer het gaar is”, vertelt Deniz. Hij zoekt op zijn laptop naar voorbeelden van maaltijden die ze gaan bereiden. Ali stopt even met verven en komt erbij. “Een goede maaltijd heeft veel te maken met hoe je het vlees bereid”, vertelt hij. “We gaan een goede kwaliteit vlees aanschaffen. Mals en dagvers. Het hoofgerecht wordt Adana. Dit heb je bij alle Turkse restaurants. Het is gehakt met speciale kruiden en het gaat aan de spies. Er zijn verschillende soorten spies: met kipvleugeltjes, kalfsvlees en lamslevertjes. Van tevoren wordt het gemarineerd.” Dit wordt geserveerd met wraps, eveneens gebakken in de tandoor, of in schotels, met rijst en bulgur, salade, tapas en meze. Er komt een saladebar met Piyaz: met witte bonen, olijfolie en tomaten en Tzatziki, een Griekse salade. In de vitrine komen diverse huisgemaakte gerechten.

Ook aan vegetariers wordt gedacht. Voor hen is er o.a. dolma: gevulde paprika’s met rijst en kruiden en gevulde wijnbladen. Verder zijn er diverse toetjes en soepen als linze-, kippen- en traditionele soep. Ali heeft veel kennis van zaken. Hij en Deniz laten vele gerechten zien en leggen uit hoe het bereid wordt. Ze gaan ook Manti bereiden: gevuld bladerdeeg met o.a. uien, kruiden, yoghurtsaus  en tomatensaus. En Icli Kofte, gemaakt van bulgur met een vulling van gehakt en kruiden.

Terras aan de gracht
Het restaurant gaat al om 7.00 uur open, de keuken sluit om 22.00 uur en de bar gaat om 1.00 uur ’s nachts dicht. ’s Ochtends is er een mediterraans ontbijt: met croissants, diverse kazen, olijven en salade; sucuku yumurta: gebakken ei met knoflook worst; meenemen: een Grieks/Turkse mix van groenten en roerei en verschillende soorten borek.

Opmerkelijk voor een restaurant met Turkse achtergrond is dat er alcohol wordt geschonken. Er komt een bar en buiten, zowel aan de voor-, zij- als aan de achterkant, komen van de zomer terrassen. Dus ook aan de gracht. “We schenken speciale bieren en wijn en andere dranken”, vertelt Deniz “En Raki, een drankje met anijs. Dit is echt gemaakt voor bij het eten, je drinkt het niet zomaar. De eerste weken gaan we hier eerst wennen en kijken hoe het gaat. Daarbij werken we normaal, we houden we ons aan de arbeidsrechten. Daarna, na enkele weken, houden we een openingsfeestje.”

Deel dit bericht met je vrienden!