Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Vincent van Gogh drie dagen op het witte doek in The Movies Dordrecht

10 februari 2017

DORDRECHT - Bioscoop The Movies in Dordrecht wil Vincent van Gogh dichter bij Dordrecht brengen en Dordrecht dichter bij Vincent. Daarom heeft Geert ter Steeg aan de Nieuwstraat twee films geboekt.

Namens de Dordtse initiatiefgroep Vincent van Gogh zal Hans Berrevoets zaterdagmiddag om half drie en zondag om twaalf uur een korte inleiding houden over de Dordtse tijd in 1877 van de later wereldberoemde schilder.

Dankzij de brieven van Vincent aan zijn broer Theo kan nog steeds worden gesproken over de Dordtse tijd van Vincent van Gogh, die bij de familie Rijken op kamers zat aan de Tolbrugstraat waterzijde en werkte in een boekhandel aan het Scheffersplein. Op allerlei manieren wordt in Dordt tussen januari en april 2017 ook Vincent ingehaakt. De twee films geven ook een bepaald beeld van Vincent ook van Theo.

In de cinema zijn tijdens het Vincent weekeinde ook schilderijen te bekijken in de Vincent stijl. Ook elders in Dordt is te zien hoe mensen zijn geinspireerd door der schilder.

Op de website van de VVV is meer info te vinden over de activiteiten rond Vincent van Gogh in Dordrecht. Na het filmweekeinde is er een activiteit in het eethuis van de Buitenwacht: De Vincent maaltijd op donderdag 23 februari.

Info van The Movies:

Van Gogh in Dordrecht | Alleen dit weekend.
Op 10 - 11 - 12 februari

Van Gogh

Fr 1991. Biopic van Maurice Pialat. Met o.a. Jacques Dutronc, Alexandra London, Gérard Séty, Corinne Bourdon en Elsa Zylbertsein.

De film vertoont de laatste maanden uit het leven van een gekweld, geestelijk onevenwichtig mens. Pialat probeert door te dringen tot Van Gogh`s innerlijke aan de hand van zijn verhouding tot anderen, zoals dokter Cachet en zijn zestienjarige dochter, zijn broer Theo en  zijn hospita. Het is een diepgaande, levendige film waarin scenarioschrijver en regisseur Pialat (zelf begonnen als schilder) een heel eigen visie geeft op het leven van de geniale kunstenaar. Jacques Dutronc als Vincent speelt de rol van zijn leven. Met minimale middelen laat hij ons de twijfel en angst, maar ook de vrolijkheid en dadendrang van Van Gogh voelen.

Vertoningen op Vr 10 febr 19.15 uur +  Zo 12 febr 12.00 uur

Vincent en Theo

VK/Fr 1990. Biopic van Robert Altman. Met o.a. Tim Roth, Paul Rhys, Johanna Tersteege en Adrian Brine,

Het levensverhaal van onze nationale schilder Vincent van Gogh, vanaf het moment waarop hij zich aan de kunst wijdt tot aan zijn vroege dood. Centraal staat de relatie met zijn broer Theo. Een prima scenario prachtig verbeeldt door beide hoofdrolspelers Tim Roth en Paul Rhys en cameraman Jean Lepine. Meesterregisseur Robert Altman smeedt het aaneen tot een hecht en groots geheel.

Vertoningen op Za 11 febr 14.30 uur & 19.15 uur (= gewijzigde aanvangstijd) +  Zo 12 febr 19.15 uur

Het (kortingstarief) per film is 8,50 euro. Een Marathonticket voor beide films kost 15 euro. Strippenkaart is geldig, Cinevillepas niet.  Online te boeken of telefonisch te reserveren.

Lees meer over:

the movies Vincent van Gogh
Deel dit bericht met je vrienden!