Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Aantal zelfdodingen binnen ggz-instellingen gedaald, maar binnen de regionale instellingen gestegen

8 februari 2017

DORDRECHT - Het aantal zelfdodingen binnen ggz-instellingen is in 2015 gedaald, van 727 naar 684 mensen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die vorige week bekend werden gemaakt. Echter de cijfers van de ggz-instellingen in de regio laten een forse stijging zien.

Sinds 1 mei 2011 ontvangt de IGZ jaarlijks het aantal suïcides door patiënten binnen ggz-instellingen. Uit het rapport blijkt dat De Hoop GGZ in 2014 nul zelfdodingen telde en in 2015 twee. Bij Yulius, een ggz-instelling voor mensen met psychische problemen, hebben in 2015 elf mensen zich van het leven beroofd, een stijging van drie ten opzichte van het jaar ervoor. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis, dat een psychiatrische afdeling kent, ziet wel een daling in het aantal zelfdodingen. In 2015 was dat nul ten opzichte van het jaar ervoor één. De HSK groep, een landelijke organisatie voor psychische zorg, met een afdeling in Dordrecht op de Weizigtweg, kende een stijging van drie naar vier mensen met zelfmoord.

Voor de duidelijkheid: Yulius en de HSK groep hebben ook buiten Dordrecht vestigingen. De genoemde aantallen hebben ook betrekking op die plaatsen.

Het CBS meldt overigens dat in 2015 in totaal 1 871 mensen een einde aan hun leven hebben gemaakt. Dat is een stijging ten opzichte van 1014 en het hoogste aantal ooit. Maar als percentage van de bevolking waren er in de tweede helft van de jaren zeventig tot eind jaren tachtig meer zelfdodingen. Hiervan was dus ruim een derde patiënt bij een ggz-instelling.

De cijfers over 2016 zijn nog niet bekend gemaakt.

Lees meer over:

ggz-instellingen zelfdodingen
Deel dit bericht met je vrienden!