Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordtse Historische Kalender meldt eeuwfeest van de Watertoren Dubbeldam / Buitenlust' Watertoren Dubbeldam een eeuw oud
02jan 2017

Dordtse Historische Kalender meldt eeuwfeest van de Watertoren Dubbeldam / Buitenlust

DORDRECHT - De watertoren DUBBELDAM werd deze maand honderd jaar geleden in gebruik genomen. Dat meldt de Dordtse Historische Kalender (DHK).

Op internet wordt gemeld:
De watertoren in Dubbeldam is gebouwd in 1916 door Visser & Smit Hanab. De watertoren was één van de eerste geheel betonnen torens in Nederland.

De watertoren staat aan de Kromme Zandweg en heeft een hoogte van 36,40 meter en heeft een waterreservoir van 200 m3. De toren heeft een wenteltrap van 112 treden aan de buitenkant, die loopt naar het uitzichtsplatform.

Sinds 1973 is de watertoren hiervoor niet meer in gebruik. De toren heeft daarna nog enige tijd als zendmast gefungeerd. In 1998 konden de inwoners plannen indienen voor een nieuwe bestemming van de toren.

Momenteel is de watertoren ingericht als hotel. Daarnaast bevinden zich op de benedenverdieping een café-restaurant. Ook is er in de toren een permanente expositie. De expositie geeft praktische en gerichte informatie over het polderlandschap, de nabijgelegen Hollandse Biesbosch en de bijzondere geschiedenis van de watertoren.

Stichting Watertoren Buitenlust heeft in 2000 de toren gekocht van de gemeente Dordrecht. Sinds die tijd is er veel veranderd. De prachtig gerestaureerde toren, die nu officieel Watertoren Buitenlust heet, is een soort ecologische bijenkorf geworden. Er zijn diverse bedrijfjes en een bezoekerscentrum in gevestigd. De achterliggende gedachte is ecologische producten uit de omgeving te verwerken en verkopen. De Stichting en de ondernemers laten zien hoe invulling kan worden gegeven aan een andere meer duurzame manier van leven.

DE DHK:
Dordrecht is een stad vol geschiedenis en verhalen. Op de Dordtse historische kalender (DHK) is te zien welke gedenkwaardige momenten er in de stadsgeschiedenis zijn. Hoogte- en dieptepunten, grote en kleine jubilea: de DHK laat ze in één oogopslag zien.

Deze digitale kalender stimuleert het historisch geheugen. Ze is een hulpmiddel om tijdig te beginnen met investeren in de toekomst. Wat is er op afzienbare termijn te herdenken en/of te vieren? Geschiedenis leeft en is een verhaal van ons allemaal. Deze kalender is niet volledig. Reacties en aanvullingen zijn zeer welkom. Je kunt ze sturen naar studiezaal@dordrecht.nl.

De DHK is een nieuwe versie van een eerder initiatief van Hans Berrevoets in het kader van het Platform Stedelijke Herdenking.Deel dit bericht met je vrienden!